Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Potpisan Sporazum o saradnji između organizacija civilnog društva koje brinu o starijima

Danas, 3. oktobra, je u Crvenom krstu Crne Gore potpisan Sporazum o saradnji između organizacija civilnog društva i ostalih relevantnih subjekata koje se bave pitanjima i problemima starijih osoba u Crnoj Gori.

Memorandum su potpisali, i time formirali mrežu, predstavnici sljedećih organizacija civilnog društva: Crveni krst Crne Gore, NVO „ Adria“, NVO „Volonteri Crne Gore“, NVO „Naše doba“, NVO „Povjerenje“, Savez Udruženja penzionera Crne Gore, NVO „Humanitarac“  i NVO „Caritas Barske nadbiskupije“. Partner na projektu je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a rad mreže podržavaju i Zavod za socijalnu i dječju zaštitu i Ministarstvo zdravlja, koji su, takođe, potpisali Sporazum.   Članovi mreže, za koju je zajednički odlučeno da se zove Dignitas, su se potpisivanjem Sporazuma obavezali da će udruženo raditi na unaprjeđenju društvene brige o životnim uslovima starijih ljudi i penzionera.

BoS MoU 1

 Potpisivanje Memoranduma je organizovano i povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba (1. oktobra). Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak, je ovom prilikom podsjetila da je Crveni krst Crne Gore, u skladu sa svojom misijom pomaganja ljudima u stanju potrebe, posvećen pružanju podrške starijim osobama. “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba” je regionalni projekat koji se implementira u 5 zemalja regiona i koji, pored osnaživanja i inkluzije starijih, pruža mogućnost organizacijama civilnog društva da ojačaju svoje kapacitete i da udruženim snagama pruže jači i kvalitetniji odgovor na potrebe starijih osoba u Crnoj Gori.

Prisutnima se obratio i Goran Kuševija, direktor Direktorata za socijalnu i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, koji je na početku uputio čestitke starijim osobama povodom njihovog dana, 1. oktobra. On je naveo da su i Vlada i resorna ministarstva spremni da, u sardnji sa organizacijama civilnog društva, djeluju kako bi pomogli starijim osobama. Sa tim ciljem su do sada otvoreni brojni servisi podrške: dnevni centri, vešeraji, u 16 opština geronto-domaćice redovno obilaze oko 1000 starijih. Gospodin Kuševija je podsjetio na obavezu i dužnost svakog pojedinca i društva da se zalažu za dobro starijih građana.

Predstavnik Saveza Udruženja penzionera, Branko Milošević je istakao da starije osobe i penzioneri imaju potrebu za aktivnijim učešćem u društvu, u skladu sa njihovim sposobnostima i da je, u skladu sa tim, za njih potrebno organizovati različite obrazovne i druge aktivnosti. “Ni u jedno doba života nije prekasno da se uči, a star je samo onaj ko nema više želje da nešto nauči. Što se više živi, to se više uči” – istako je gospodin Milošević.

BoS MoU 2

Upravo će veće uključivanje starijih i sprovođenje aktivnosti u skladu sa njihovim potrebama omogućiti regionalni projekat pod nazivom “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba”, koji od februara ove godine Crveni krst realizuje i koji će trajati 3 godine i čiji je cilj socijalna inkluzija starijih osoba, kao i poštovanje njihovih prava i poboljšanje kvaliteta života. Projekat se finansira iz fondova EU i, između ostalih aktivnosti, podrazumijeva formiranje mreže organizacija civilnog društva i ostalih relevantnih subjekata, koji se bave pružanjem podrške starijoj populaciji. U proteklom periodu uspjeli smo da okupimo organizacije koje su iskusne u ovoj oblasti, da formiramo mrežu i postavimo strateške ciljeve za naredni period).