Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Potpisan memorandum o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova i Crvenog krsta Crne Gore

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak sa saradnicima, sastala se sa ministrom unutrašnjih poslova Sergejem Sekulovićem u cilju intenziviranja saradnje i unaprjeđivanja brige o kategorijama lica kojima je neophodna pomoć i zaštita države u oblasti ostvarivanja njihovih osnovnih ljudskih prava.  

Nakon razmjene informacija o djelovanju Crvenog krsta Crne Gore i oblastima u kojima je organizacija aktivna, potpisan je i memorandum o saradnji između Ministarstva u Crvenog krsta kako bi se u narednom periodu, kroz zajedničke aktinosti i projekte, razvijala, unaprjeđivala i osnaživala saradnja između ova dva entiteta. 

Memorandumom je usaglašeno zajedničko djelovanje u oblasti priprema i odgovora na masovne nesreće, kao i prirodne i druge vanredne situacije, ali i zajednička briga o migrantima i tražiocima azila u Crnoj Gori. Pored navedenog memorandumom su precizirane i aktivnosti saradnje u okviru traženja nestalih lica, spajanja porodica, borbe protiv trgovine ljudima, kao i zajedničko djelovanje u domenu apliciranja za međunarodne projekte koji su od obostranog značaja. 

Između ostalog, na sastanku je dogovorena saradnja i u oblasti kreiranja strateških i zakonskih rješenja za oblasti koje su definisane sporazumom, a strane su se obavezale i da će međusobno razmjenjivati informacije i podatke, u skladu sa propisima o zaštiti podataka.