Претрага
Close this search box.
Poslata pomoć sjevernim opštinama

Crveni krst Crne Gore je danas uputio pomoć ka više opštinskih organizacija Crvenog krsta. Tako su poslati paketi sa hranom i higijenom za  50 porodica iz Plužina i za po 100 porodica iz Pljevalja, Mojkovca, Bijelog Polja i Rožaja. Za ove opštine su opredijeljene i određene količine ćebadi, čizama i lopata, koje će biti distribuirane u skladu sa potrebama.

 

 

 

Podjelu ove pomoći će vršiti opštinske organizacije Crvenog krsta, u saradnji sa kriznim štabovima.

 

Ukoliko put bude prohodan, sjutra će biti upućeni paketi pomoći i stanovnicima Kolašina.

 

Kako se najavljuje pogoršanje vremenskih prilika, prioritet za raspodjelu su dobile sjeverne opštine, ali će u narednim danima Crveni krst Crne Gore distribuirati humanitarne pakete i preostalim opštinskim organizacijama Crvenog krsta (Nikšić, Danilovgrad, Cetinje, Bar,…).

 

Pomoć, koja se ovih dana upućuje na teren, predstavlja realizaciju podrške koja je dobijena od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, dok se u našem distributivnom centru radi na pakovanju paketa pomoći od donacija koje smo dobili od raznih donatora.

 

Pomoc_Sjevernim_Opstinama_1

 

Za stanovnike opština Andrijevica, Berane i Plav su obezbijedile pomoć agencija Ujedinjenih nacija koje djeluju u Crnoj Gori.

 

Naši aktivisti su jutros posjetili vozače kamiona iz susjednih zemalja, koji su smješteni na Bioču, jer ne mogu da se vrate u svoju zemlju, zbog neprohodnosti puteva. Za njih 35 je uručena pomoć u hrani.

 

Crveni krst Crne Gore i dalje prima pomoć od donatora. Tako je Montecco u naš magacin dopremio 4 palete sokova, dok je „Domen“ DOO uplatio na račun Crvenog krsta 5 000 eura. Podršku, u vrijednosti od 6 000 eura, je pružio i „Metropolis“. Ona će biti iskorišćena za nabavku hranei higijene za ugrožene stanovnike.

 

Aktivnosti u organizacijama Crvenog krsta su u posljednjih 24 časa bile sljedeće:


Opštinska organizacije Crvenog krsta  Kolašin – Sinoć je brzom i koordiniranom interevencijom,u saradnji sa službom Hitne pomoći i Kriznim štabom, organizovan transport do Podgorice čovjeka koji se nalazio u teškom zdravstvenom stanju. Do Hitne pomoći je transportovano i jedno lice iz Dulovine. Za desetak porodice iz mjesta Bare Radovića, Uvač, Mateševo i manastir Morača je dopremljena pomoć u hrani i lijekovima, koju je obezbijedio Centar za socijalni rad. Volonteri Crvenog krsta su čistili dvorišta i krovove kuća starijim osobama.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić – Volonteri i aktivisti Crvenog krsta su nastavili sa čišćenjem snijega na sljedećim lokacijama: Dječji vrtić, ulica Vuka Karadžića, Kličevo, Glibavci. U ovim akcijama je bilo uključeno oko 30 omladinskih volontera Crvenog krsta i 10 članova Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Sveti Sava. U saradnji sa Centrom za socijalni rad je izvršena distribucija 20 paketa pomoći za ugrožene korisnike. Crveni krst Nikšića je obezbijedio donaciju od firme NTC, u vrijednosti od 650 eura, kao i 20 potvrde koje mogu biti iskorišćene za kupovinu hrane i higijene, u ukupnoj vrijednosti od 500 eura, od Centra za reciklažu Nikšića „Šole“. Sindikat Elektroprivrede Crne Gore je nabavio kompletnu opremu za 6 članova tima za djelovanje u nesrećama.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Berane – Podijeljena pomoć za 25 porodica (sa 122 člana) u gradskom i progradskom području. Pakete sa hranom, higijenom i lijekovima je dobilo i 20 porodica (sa 60 članova) koje žive u udaljenim i teško pristupačnim mjestima, pa je njima pomoć dopremljena helikopterom. Hranu i lijekove je obezbijedila Opština, a pakete sa higijenom Crveni krst Crne Gore.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Pljevlja – U Opštini Pljevlja, izvršena je podjela 30 paketa hrane i 30 džakova brašna, na području mjesnih zajednica Povlaće, Boljanići, Krće, Orlja i Pikava. Istom stanovništvu podijeljena je odjeća i obuća, a u toku je priprema pomoći za najudaljenije krajeve Opštine, koja će biti podijeljena čim putevi budu prohodni. Volonteri Crvenog krsta i danas čiste uži dio grada od snijega.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Plav – Volonteri su angažovani na čišćenju snijega ispred opštinskih institucija. Radi se na pripremi distribucije pomoći, koju će za 50 porodica donirati UNHCR.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje – Volonteri angažovani na čišćenju snijega. Vrše se priprema za distribuciju pomoći koju je uputio Crveni krst Crne Gore.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Plužine – U toku dana, dopremljena je pomoć Crvenog krsta Crne Gore, nakon čega će biti izvršena podjela iste ugroženom stanovništvu. Volonteri Crvenog krsta i danas rade na raščišćavanju zavijanih kuća, krovova, puteva…

 

Pomoc_Sjevernim_Opstinama_2

 

Organizacija Crvenog krsta Prijestonice Cetinje – Volonteri Crvenog krsta su i dalje angažovani na čišćenju važnih lokacija, u saradnji sa studentima i izviđačima sa Cetinja i Vojskom Crne Gore.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Mojkovac – Izvršena je podjela pomoći za sedam porodica. Volonteri su bili angažovani na čišćenju snijega u dvorištima kuća u kojima stanuju starije osobe.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Andrijevica – U toku su pripreme za dobijanje ogrijeva za najugroženije stanovništvo u gradskom dijelu Opštine. U toku dana, izvršena je podjela paketa hrane i higijene za 10 ugroženih porodica, od čega su paketi hrane obezbijeđeni od strane Opštine, a higijena od strane Crvenog krsta Crne Gore. Pored nevedenog, izvršena je distribucija hrane za 40 porodica, a imajući u vidu da su sela (Kuti, Gračanica, Konjuhe, Japan…) kojima je pomoć potrebna i dalje nepristupačna, pomoć je dopremljena helikopterom.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Danilovgrad – U saradnji sa Kriznim štabom je vršena distribucija pomoći za ugrožene stanovnike u gradskim i prigradskim mjestima. Do sada je dobilo pomoć oko 30 porodica.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Šavnik – U toku je akcija čišćenja krovova i kuća u gradu i u selima.

 

Gradska organizacija Crvenog krsta Tuzi – Izvršena je podjela 26 paketa hrane ugroženom stanovništvu na području Tuzi. U toku je priprema 20 paketa hrane za stanovništvo u selu Zatrijebač, do kojeg se trenutno ne može doći.

 

Gradska organizacija Crvenog krsta Golubovci – Distribucija 20 paketa hrane i higijene izvršena je danas od strane tima Crvenog krsta i NVO “Zeta eksport”, dok je juče u večernjim satima dopremljen i jedan paket hrane u nepristupačnom području.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bar – Tim Crvenog krsta, danas je obilazio zavijane seoske domove, a ukupno 16 volontera je uložilo velike napore da dođe do 10 zavijanih kuća. Pored toga, volonteri su distriburali hranu i lijekove jednoj invalidnoj osobi u selu Krnjice, koje je usljed nepogoda postalo nepristupačno, tako da je tim Crvenog krsta bio primoran da se transportuje do predviđenog mjesta preko Skadarskog jezera. Takođe, 4 volontera su izvršila podjelu hrane za 7 korisnika iz sela Brčeli, Iličkovići, Gluhi do i Boljevići. U Sotonićima i Virpazaru, vršena je dostava paketa hrane i gotovih jela imajući u vidu da ugrožena mjesta nijesu imala napajanje električnom energijom. Opštinska organizacija Crvenog krsta Bar primila je donaciju od lokalnog privrednika (Stole company) u vidu lopata, čizama i rukavica, a pomenuti privrednik je ustupio i vozilo i jednog radnika za pomoć na terenu.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Ulcinj – Izvršena je podjela garderobe i namirnica za 7 izbjeglih lica. U toku je i akcija čišćenja grada.

 

Opštinske organizacije Crvenog krsta Ulcinj, Bar, Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi su organizovale akcije prikupljanja pomoći za stanovnike ugroženih opština. Po izvještajima sa terena, građani su donirali značajne količine hrane, higijenskih paketa, odjeće i obuće, koje će u narednim danima biti iskorišćene za pakovanje humanitarnih paketa.