Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Poslata pomoć sjevernim opštinama

Crveni krst Crne Gore je danas uputio pomoć ka više opštinskih organizacija Crvenog krsta. Tako su poslati paketi sa hranom i higijenom za  50 porodica iz Plužina i za po 100 porodica iz Pljevalja, Mojkovca, Bijelog Polja i Rožaja. Za ove opštine su opredijeljene i određene količine ćebadi, čizama i lopata, koje će biti distribuirane u skladu sa potrebama.

 

 

 

Podjelu ove pomoći će vršiti opštinske organizacije Crvenog krsta, u saradnji sa kriznim štabovima.

 

Ukoliko put bude prohodan, sjutra će biti upućeni paketi pomoći i stanovnicima Kolašina.

 

Kako se najavljuje pogoršanje vremenskih prilika, prioritet za raspodjelu su dobile sjeverne opštine, ali će u narednim danima Crveni krst Crne Gore distribuirati humanitarne pakete i preostalim opštinskim organizacijama Crvenog krsta (Nikšić, Danilovgrad, Cetinje, Bar,…).

 

Pomoć, koja se ovih dana upućuje na teren, predstavlja realizaciju podrške koja je dobijena od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, dok se u našem distributivnom centru radi na pakovanju paketa pomoći od donacija koje smo dobili od raznih donatora.

 

Pomoc_Sjevernim_Opstinama_1

 

Za stanovnike opština Andrijevica, Berane i Plav su obezbijedile pomoć agencija Ujedinjenih nacija koje djeluju u Crnoj Gori.

 

Naši aktivisti su jutros posjetili vozače kamiona iz susjednih zemalja, koji su smješteni na Bioču, jer ne mogu da se vrate u svoju zemlju, zbog neprohodnosti puteva. Za njih 35 je uručena pomoć u hrani.

 

Crveni krst Crne Gore i dalje prima pomoć od donatora. Tako je Montecco u naš magacin dopremio 4 palete sokova, dok je „Domen“ DOO uplatio na račun Crvenog krsta 5 000 eura. Podršku, u vrijednosti od 6 000 eura, je pružio i „Metropolis“. Ona će biti iskorišćena za nabavku hranei higijene za ugrožene stanovnike.

 

Aktivnosti u organizacijama Crvenog krsta su u posljednjih 24 časa bile sljedeće:


Opštinska organizacije Crvenog krsta  Kolašin – Sinoć je brzom i koordiniranom interevencijom,u saradnji sa službom Hitne pomoći i Kriznim štabom, organizovan transport do Podgorice čovjeka koji se nalazio u teškom zdravstvenom stanju. Do Hitne pomoći je transportovano i jedno lice iz Dulovine. Za desetak porodice iz mjesta Bare Radovića, Uvač, Mateševo i manastir Morača je dopremljena pomoć u hrani i lijekovima, koju je obezbijedio Centar za socijalni rad. Volonteri Crvenog krsta su čistili dvorišta i krovove kuća starijim osobama.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić – Volonteri i aktivisti Crvenog krsta su nastavili sa čišćenjem snijega na sljedećim lokacijama: Dječji vrtić, ulica Vuka Karadžića, Kličevo, Glibavci. U ovim akcijama je bilo uključeno oko 30 omladinskih volontera Crvenog krsta i 10 članova Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Sveti Sava. U saradnji sa Centrom za socijalni rad je izvršena distribucija 20 paketa pomoći za ugrožene korisnike. Crveni krst Nikšića je obezbijedio donaciju od firme NTC, u vrijednosti od 650 eura, kao i 20 potvrde koje mogu biti iskorišćene za kupovinu hrane i higijene, u ukupnoj vrijednosti od 500 eura, od Centra za reciklažu Nikšića „Šole“. Sindikat Elektroprivrede Crne Gore je nabavio kompletnu opremu za 6 članova tima za djelovanje u nesrećama.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Berane – Podijeljena pomoć za 25 porodica (sa 122 člana) u gradskom i progradskom području. Pakete sa hranom, higijenom i lijekovima je dobilo i 20 porodica (sa 60 članova) koje žive u udaljenim i teško pristupačnim mjestima, pa je njima pomoć dopremljena helikopterom. Hranu i lijekove je obezbijedila Opština, a pakete sa higijenom Crveni krst Crne Gore.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Pljevlja – U Opštini Pljevlja, izvršena je podjela 30 paketa hrane i 30 džakova brašna, na području mjesnih zajednica Povlaće, Boljanići, Krće, Orlja i Pikava. Istom stanovništvu podijeljena je odjeća i obuća, a u toku je priprema pomoći za najudaljenije krajeve Opštine, koja će biti podijeljena čim putevi budu prohodni. Volonteri Crvenog krsta i danas čiste uži dio grada od snijega.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Plav – Volonteri su angažovani na čišćenju snijega ispred opštinskih institucija. Radi se na pripremi distribucije pomoći, koju će za 50 porodica donirati UNHCR.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje – Volonteri angažovani na čišćenju snijega. Vrše se priprema za distribuciju pomoći koju je uputio Crveni krst Crne Gore.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Plužine – U toku dana, dopremljena je pomoć Crvenog krsta Crne Gore, nakon čega će biti izvršena podjela iste ugroženom stanovništvu. Volonteri Crvenog krsta i danas rade na raščišćavanju zavijanih kuća, krovova, puteva…

 

Pomoc_Sjevernim_Opstinama_2

 

Organizacija Crvenog krsta Prijestonice Cetinje – Volonteri Crvenog krsta su i dalje angažovani na čišćenju važnih lokacija, u saradnji sa studentima i izviđačima sa Cetinja i Vojskom Crne Gore.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Mojkovac – Izvršena je podjela pomoći za sedam porodica. Volonteri su bili angažovani na čišćenju snijega u dvorištima kuća u kojima stanuju starije osobe.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Andrijevica – U toku su pripreme za dobijanje ogrijeva za najugroženije stanovništvo u gradskom dijelu Opštine. U toku dana, izvršena je podjela paketa hrane i higijene za 10 ugroženih porodica, od čega su paketi hrane obezbijeđeni od strane Opštine, a higijena od strane Crvenog krsta Crne Gore. Pored nevedenog, izvršena je distribucija hrane za 40 porodica, a imajući u vidu da su sela (Kuti, Gračanica, Konjuhe, Japan…) kojima je pomoć potrebna i dalje nepristupačna, pomoć je dopremljena helikopterom.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Danilovgrad – U saradnji sa Kriznim štabom je vršena distribucija pomoći za ugrožene stanovnike u gradskim i prigradskim mjestima. Do sada je dobilo pomoć oko 30 porodica.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Šavnik – U toku je akcija čišćenja krovova i kuća u gradu i u selima.

 

Gradska organizacija Crvenog krsta Tuzi – Izvršena je podjela 26 paketa hrane ugroženom stanovništvu na području Tuzi. U toku je priprema 20 paketa hrane za stanovništvo u selu Zatrijebač, do kojeg se trenutno ne može doći.

 

Gradska organizacija Crvenog krsta Golubovci – Distribucija 20 paketa hrane i higijene izvršena je danas od strane tima Crvenog krsta i NVO “Zeta eksport”, dok je juče u večernjim satima dopremljen i jedan paket hrane u nepristupačnom području.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bar – Tim Crvenog krsta, danas je obilazio zavijane seoske domove, a ukupno 16 volontera je uložilo velike napore da dođe do 10 zavijanih kuća. Pored toga, volonteri su distriburali hranu i lijekove jednoj invalidnoj osobi u selu Krnjice, koje je usljed nepogoda postalo nepristupačno, tako da je tim Crvenog krsta bio primoran da se transportuje do predviđenog mjesta preko Skadarskog jezera. Takođe, 4 volontera su izvršila podjelu hrane za 7 korisnika iz sela Brčeli, Iličkovići, Gluhi do i Boljevići. U Sotonićima i Virpazaru, vršena je dostava paketa hrane i gotovih jela imajući u vidu da ugrožena mjesta nijesu imala napajanje električnom energijom. Opštinska organizacija Crvenog krsta Bar primila je donaciju od lokalnog privrednika (Stole company) u vidu lopata, čizama i rukavica, a pomenuti privrednik je ustupio i vozilo i jednog radnika za pomoć na terenu.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Ulcinj – Izvršena je podjela garderobe i namirnica za 7 izbjeglih lica. U toku je i akcija čišćenja grada.

 

Opštinske organizacije Crvenog krsta Ulcinj, Bar, Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi su organizovale akcije prikupljanja pomoći za stanovnike ugroženih opština. Po izvještajima sa terena, građani su donirali značajne količine hrane, higijenskih paketa, odjeće i obuće, koje će u narednim danima biti iskorišćene za pakovanje humanitarnih paketa.