Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Posjeta srednjoškolaca iz više zemalja djeci iz Kampa Konik

U periodu od 13. do 17.oktobra, grupa od 6 srednjoškolaca iz Italije, Belgije, SAD, Slovenije i Crne Gore, posjetila je djecu RE (Romi, Egipćani) populacije iz Kampova Konik kako bi organizovali druženja sa njima, edukativne radionice, podijelili svoja iskustva, ali saslušali i njihova.


Studenti su tokom ove sedmice organizovali radionice za djecu predškolskog uzrasta koja pohađaju “otvorene dječije igraonice” Crvenog krsta, kao i učenike O.Š. “Božidar Vuković Podgoričanin”, u okviru kojih su ih oslobađali za komunikaciju na engleskom jeziku, učili sa njima osnove održavanja lične higijene, organizovali im muzičke i plesne radionice i prenosili svoja iskustva na inicijativu i pitanja djece iz Kampova.

Ovakav rad sa djecom RE populacije inspirativan je kako djeci, tako i studentima koji će svakako odnijeti pozitvne utiske o djeci iz Kampova koja su posebno bila zainteresovana za radionice engleskog jezika.

Učenici srednje međunarodne škole u Mostaru, posjetili su Kampove Konik u želji da steknu nova iskustva i provjere kako je to zaista raditi sa RE populacijom.

Simon Decat, učenik iz Belgije, istakao je da nije znao kako će biti primljen i šta može da očekuje u radu sa pomenutom ciljnom grupom. Međutim, oduševljen je gostoprimstvom djece, vaspitača I RE populacije generalno, a posebno mu je drago što u ovakvim aktivnostima ne postoje ni jezičke barijere. Simon je iz Belgije i ne govori naš jezik, ali ističe da nije imamo nikakav problem da se sporazumije sa djecom i da u ovako lijepim inicijativama granice prosto ne postoje.

Miljana Čađenović, učenica iz Podgorice, posebno je prokomentarisala da je već ranije, kaostanovnica glavnog grada, čula za priče o Kampovima Konik, ali se do sada nikada nije susrela za uslovima u kojima žive Romi. Očekivala je mnogo teži prijem od strane djece, pa je zato njeno oduševljenje bilo enormno budući da su ih djeca prihvatila od prvog dana, zavoljela i svakogdana željno ih iščekivala da dođu. Ona je kazala da će u narednom periodu svakako volontirati u sličnim aktivnostima, a imala je i ranija iskustva u ovoj oblasti kroz sastanke mladih Crvenog krsta.

Ana Čolović, iz Pljevalja kazala je: “Osjećala sam se dobrodošlo od prvog dana. Djeca su nas zaista lijepo prihvatila, a sigurno ću određeni period svog života u budućnosti posvetiti volonterizmu”.

Ruaidhri Crofton iz SAD, nije imao ranije priliku da vidi raseljeničke kampove I ovo je za njega posebno iskustvo. Srećan je i zadovoljan zbog pozitivnih dječijih reakcija.

Mia Castelic iz Slovenije, naglasila je kako je ranije čula priču o kampovima, ali nakon ovih posjeta, shvatila je da je ustvari dobila pogrešne informacije. “Djeca su  nas zaista lijepo prihvatila. Ljubili su nas, grlili i nijesu imali želju da se odvoje od nas, a ni mi od njih.”

Lucia Lo Cascio, učenica iz Italije, oduševljena je otvorenim pristupom i konekcijom sa djecom RE populacije. “Oni su zaista otvoreni prema nama, a mi čak i ne govorimo njihov jezik.”

Nakon radionica u Kampu Konik, učenici su posjetili sjedište Crvenog krsta Crne Gore, gdje su se upoznali sa istorijom Organizacije i aktivnostima koje se sprovode sa različitim ciljnim grupama.

Ovakve radionice bi u budućnosti mogle postati praksa jer su se zaista pokazale kao lijepo iskustvo i za djecu I za učenike-volontere.