Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Posjeta predstavnika Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta

Predstavnici Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) iz Beograda boravili su u četvrtak, 22. novembra, u zvaničnoj posjeti Crvenom krstu Crne Gore.

Delegaciju je predvodila šefica regionalne delegacije Jelena Stijačić, a sastanku su prisustvovale i Gordana Milenković, zamjenica šefice delegacije, kao i  koleginice zadužene za pitanja zaštite, Naile Busemann i Mirjana Petrović.

Posjeta MKCK nov 2018

Cilj posjete je bio razgovor o operativnoj saradnji, koja se sve više proširuje i načinima na koje MKCK može pružiti podršku Crvenom krstu Crne Gore, o pitanjima migranata i naročito zaštite, Strategiji za uspostavljanje porodičnih veza (RFL Strategy), kao i Strategiji MKCK za period od 2019-2022.

Generalna sekretarka, Jelena Dubak, sa svojim saradnicima detaljno je upoznala goste sa aktivnostima organizacije kad su u pitanju migranti i planovima za narednu godinu i navela prioritetne oblasti gdje je potrebna podrška MKCK.

Tokom dana, upriličena je i posjeta Društvenom centru u Spužu kojim upravlja Crveni krst Crne Gore, u sklopu projekta sa UNHCR-om, a tiče se migranata.

Takođe, predstavnici MKCK su imali i sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, gdje su se sreli sa Direktorom Direkcije za razvojnu saradnju i humanitarnu pomoć, Tamarom Mugošom, a razgovor je između ostalog, obuhvatio i pitanje putnih dokumenata za vanredne situacije MKCK, pripremu za predstojeći Savjet delegata i Međunarodnu konferenciju i sl.

Upriličen je i sastanak sa Draganom Đukanovićem iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, inače predsjednikom Komisije za nestala lica i to upravo na temu nestalih lica i slučajeva koji se o njima vode u Crnoj Gori.

Na kraju, predstavnici MKCK su imali i susret sa predstavnicima delegacija UNHCR-a i IOM-a u Crnoj Gori na temu migranata, potreba, saradnje i sl.

Ovakvi susreti su uvijek odlična prilika za razmjenjivanje informacija i produbljivanje saradnje sa MKCK.