Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Posjeta predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta

Delegacija predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta posjetila je Crveni krst Crne Gore 20. juna 2011. godine.

 

Sastanku, koji je tom prilikom organizovan su, osim predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Beograda i Sarajeva  i Crvenog krsta Crne Gore, prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih intergracija. Cilj sastanka bio je razgovor o implementaciji sljedećih dokumenata: „Konvencija o zabrani  vojne ili bilo koje druge  neprijateljske upotrebe  tehnika koje modifikuju ljudku okolinu iz 1976”, „Protokola II iz CCW konvencije o konvencionalnom naoružanju” i „Protokola V iz CCW konvencije o konvencionalnom naoružanju”. Na sastanku je, takođe, bilo riječi o mogućem osnivanju Komisije na nacionalnom nivou, koja bi se bavila pitanjima Međunarodnog humanitarnog prava.

 

Ulogu domaćina Crveni krst Crne Gore iskoristio je u cilju predstavljanja realizovanih aktivnosti  u ovoj oblasti, kao  i u iznošenju stavova o postojećoj dokumentacijimKomisiji za nestala lica i održavanju seminara za predstavnike ministarstava.

 

Ovo je jedan od vidova promovisanja i popularisanja ideje Crvenog krsta među državnim institucijama i uspostavljanja saradnje u ovoj zajedničkoj oblasti djelovanja.