Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Posjeta predstavnice MFCK-a Crvenom krstu Crne Gore

U periodu od 26-28. septembra 2016. godine, Crveni krst Crne Gore je bio domaćin gospođi Mette Petersen, šefici klastera za centralnu Evropu, u okviru Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFCK).

Cilj posjete je bio predstavljanje aktivnosti i programa koje Crveni krst Crne Gore sprovodi, kao i diskusija o problemima i izazovima sa kojima se nacionalno društvo suočava na lokalnom i nacionalnom nivou.

Gđa Petersen se srela sa programskim koordinatorima u sekretarijatu CKCG, koji su detaljnije predstavili programe i projekte organizacije, sa akcentom na prioritetima, planovima i poteškoćama na koje nailaze u svakodnevnom radu.

Pored razgovora u sekretarijatu, gđa Petersen je imala priliku i da obiđe neke opštinske organizacije, te je tako u Baru razgovarala sa sekretarkom OOCK Bara, gospođom Zoricom Crnčević koja je predstavila aktivnosti koje Crveni krst sprovodi u Baru. Gđa Petersen je obišla i Klub za starija lica koji funkcioniše u okviru te organizacije, te iskazala veliko poštovanje prema radu zaposlenih i volontera u Baru.

Mete 1

Takođe, tokom trodnevne posjete, gđa Petersen je obišla i Trening centar Crvenog krsta Crne Gore, Dom solidarnosti, ali i Crveni krst Prijestonice Cetinje, gdje se srela sa predsjednikom organizacije, Božidarom Drecunom. Predstavnica MFCK je naročito bila impresionirana entuzijazmom i nadahnućem koje posjeduju osobe u organizaciji koje volonterski obavljaju svoj posao.

Na kraju, gđa Petersen je obišla i kamp na Koniku, gdje se bliže upoznala sa radom Crvenog krsta Crne Gore sa romskom populacijom. Tokom posjete kampu, organizovana je posjeta dječijim radionicama, kao i radionici za žene.

Mete 2

Tokom razogovora sa Generalnom sekreterakom CKCG, Jelenom Dubak, programskim koordinatorima, kao i kroz posjetu terenu, gđa Petersen je bila u mogućnosti da stekne opštu sliku o načinu funckcionisanja CKCG, kao i da zajednički sa rukovodstvom definiše priorotete organizacije za naredni period, u čijem ostvarivanju će Međunarodna federacija dati svoju punu podršku.