Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Posjeta mladih volontera iz Luksemburga Beranama

U okviru projekta odobrenog od strane Evropske Unije, grupa mladih iz Luksemburga (članovi organizacije YOUNG Caritas) boravila je u Crnoj Gori od 2-15. avgusta. Cilj posjete je bio povezivanje mladih iz Luksemburga i Crne Gore, kroz zajedničku pomoć ugroženim kategorijama (stara lica, osobe sa invaliditetom i Romi).
U julu tekuće godine, koordinator Caritasa Luksemburg, zadužen da pripremu i sprovođenje ove aktivnosti, imao je sastanak sa sekretarom Crvenog krsta i koordinatorom projekta ,,Briga o starima’’ i zatražio pomoć u vidu obezbjeđivanja 6 korisnika, kojima bi bila potrebna pomoć u sređivanju životnog prostora (čišćenje, pranje, itd) i volontera zainteresovanih da ovu pomoć pruže. Posle odlaska na teren i razgovora sa štićenicima to je bilo obezbijeđeno. Nakon toga u prostoriji Crvenog krsta održan je sastanak sa volonterima gdje su detaljnije upoznati sa predviđenim aktivnostima.


Šestog i sedmog avgusta volonteri Crvenog krsta Berane i volonteri iz Luksemburga su na terenu obavili predviđene zadatke.


Crveni krst je obezbijedio higijenske pakete za ove korisnike, kao i vozilo. Takođe je jedna medicinska sestra projekta ,,Briga o starima’’ bila sa njima na terenu.


U narednim danima oni su posjetili djecu sa teškoćama u razvoju, okupljenu u nevladinim organizacijama ,,Ljepša budućnost’’ i ,,Korak nade’’. Gosti su uručili poklone za 15 djece koja su tog dana bila prisutna. Pokloni su uručeni i romskim mališanima u naselju ,,Riversajd’’.


Mladi iz Luksemburga posjetili su i Petnjicu, gdje su sa volonterima NVO ,,Centar za seoski razvoj’’ imali različite aktivnosti koje se tiču oblasti kulture i ekologije.


Posjeta je završena dvodnevnim zajedničkim druženjem učesnika na Biogradskoj Gori, koja je, po ocjenama svih, bila veoma uspješna.