Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Posjeta Društvu Crvenog krsta Bosne i Hercegovine

U periodu od 30. avgusta do 1. septembra 2015. godine, delegacija Crvenog krsta Crne Gore boravila je u Sarajevu, na poziv Društva Crvenog krsta Bosne i Hercegovine.

Povod za sastanak je bio uručivanje zahvalnice Crvenom krstu Crne Gore na pomoći pruženoj tokom prošlogodišnjih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu. Zahvalnica je najveće priznanje Skupštine Crvenog krsta BiH i predstavlja izraz poštovanja prema naporima Crvenog krsta Crne Gore da pruži pomoć, kao i zahvalnost građanima Crne Gore koji su odgovorili na apel za pomoć.

Sastanku u Sarajevu je prisustvovala i delegacija Crvenog krsta Makedonije koja je podijelila svoja iskustva i rad sa migrantima koji u posljednjem periodu masovno prelaze granicu njihove države. Imajući u vidu neizvjesnost mijenjanja rute migranata, kao i mogućnost njihovog ulaska na teritorije Crne Gore i Bosne i Hercegovine, iskustva kolega iz Makedonije su dragocjena za adekvatnu pripremu u slučaju povećanog priliva migranata.

Sarajevo 2015

Tokom boravka u Sarajevu, održana je i press konferencija na kojoj su saopšteni zaključci sa sastanka tri nacionalna društva, a velika pažnja je posvećena upravo i situaciji sa migrantima.
Delegacija Crvenog krsta Crne Gore je posjetila i ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini, gospodina Milana Lakića, kome su takođe predstavljeni zaključci sa sastanka sa Crvenim krstom BiH i Crvenim krstom Makedonije, a predstavljeni su i dalji planovi djelovanja naše organizacije.

U delegaciji Crvenog krsta Crne Gore koji su boravili u zvaničnoj posjeti Sarajevu bili su Gordana Mijović, predsjednica, Jelena Dubak, generalna sekretarka, Goran Petrušić, koordinator programa za pripremu i odgovor na nesreće i Nataša Uskoković, saradnica za međunarodnu saradnju.