Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Poruka povodom 5. decembra, Međunarodnog dana volontera

Crveni krst Crne Gore je ponosan na tebe!

Crveni krst Crne Gore obilježava 5. decembar, Međunarodni dan volontera, kroz poruke zahvalnosti svima koji su svakodnevno na prvoj liniji odbrane od pandemije virusa COVID19.

Jedan od osnovnih ciljeva Crvenog krsta Crne Gore, kada su ljudski resursi u pitanju, jeste da ima motivisane, obučene i osposobljene volontere, koji poštujući etički kodeks i principe organizacije, odgovorno izvršavaju svoje zadatke i time doprinose ostvarivanju misije Crvenog krsta. Na nivou cijele Crne Gore, Crveni krst broji oko 2 000 aktivnih volontera koji su noseći stub svih aktivnosti koje se implementiraju na terenu, a koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života ugroženih građana. Svakoga dana, širom zemlje, sprovode se razne aktivnosti: obuke prve pomoći; akcije dobrovoljnog davanja krvi; distribucija humanitarne pomoći; obilazak starijih osoba i pružanje usluga pomoć u kući; pružanje podrške migrantima, osobama sa invaliditetom, romskoj populaciji; promocija humanih vrijednosti; brojne edukativne i preventivne aktivnosti na razne teme. Za sve ovo i činjenicu da je Crveni krst tokom svih 145 godina postojanja svuda, za svakoga, zaslužni su oni – ljudi u crvenom, koji svom društvu daruju ono najvrjednije – svoje vrijeme, znanje i toplu riječ.

Ova godina jedna je od najizazovnijih u skorijoj prošlosti. Pandemija virusa COVID19 uticala je na živote svih, a njene posljedice već se vide na svakom planu, posebno humanitarnom. Od početka pandemije u Crnoj Gori, Crveni krst građanima je stavio na raspolaganje 450 volontera, pretežno mladih ljudi, koji su svakodnevno radili na suzbijanju posljedica virusa i pružanju podrške, ali i utjehe onima koji su najugroženiji. Do početka novembra volonteri su ostvarili 19 924 volonterskih sati. Obavljali su nabavku za sve koji su oboljeli od COVID19, bili nečiji kontakt ili im je preporučeno što manje kretanja. Dijelili su humanitarnu pomoć, stizali do najudaljenijih sela. Svakodnevno su primali sve zahtjeve za pomoć, ali i nudili psihosocijalnu podršku kada god je bilo potrebno. Sve ovo, i mnogo više, radili su i rade svakog dana, bez bilo kakve nadoknade. Svi oni, kao i njihovi najbliži, jednako su u riziku od virusa kao i svi ostali. Bez obzira na to, oni su još jednom pokazali hrabrost i omogućili da u krizi i mnoštvu negativnih informacija, vidimo svijetlo koje obasjava humanost na djelu.

Povodom Međunarodnog dana volontera, volonteri Crvenog krsta Crne Gore su 4. decembra dobrovoljno dali krv sa ciljem da još jednom daju primjer društvu i pošalju važnu poruku koju ne smijemo zaboraviti – u svakom momentu, a posebno u kriznim vremenima, krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv. Volonter Crvenog krsta Crne Gore će učestvovati na Globalnoj konferenciji Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca koja se organizuje online putem i na kojoj će volonteri širom svijeta podijeliti svoja iskustva volontiranja tokom pandemije COVID-19.

Uz čestitke povodom Dana volontera i zahvalnost za ono što rade svih ovih godina, a posebno ove, Crveni krst Crne Gore svim svojim volonterima duguje veliku zahvalnost: „Hvala za sav trud, rad, energiju, brigu, riječi ohrabrenja, podrške i vrijeme uloženo u ublažavanje posljedica virusa. Nastavljamo zajednički da pišemo istoriju humanosti dugu već 145 godina.