Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Pomoć žrtvama požara u kampu Konik

Crveni krst Crne Gore je ovih dana, u okviru svoje humanitarne misije i mandata kojeg ima u oblasti odgovora na elementarne i druge masovne nesreće, sproveo intenzivne aktivnosti na saniranju posljedica požara u kolektivnom centru za privremeni smještaj raseljeničke RAE (Romi, Askali, Egipcani) populacije.

 

Naime, u kampu Konik na Vrelima Ribničkim je 21. maja u ranim jutarnjim časovima izbio požar, u kojem su izgorele tri barake, sa po osam soba. Tom prilikom je bez krova nad glavom ostalo osamnaest porodica, sa ukupno 86 članova.

 

Odmah nakon prvih vijesti o požaru, specijalizovana ekipa za djelovanje u nesrećama Crvenog krsta Crne Gore je izašla na teren i uključila se u saniranje posljedica požara, u saradnji sa nadležnim službama.

 

Svi ugroženi članovi su smješteni u roku od dva sata nakon požara u prostorije za kolektivne potrebe stanovnika – dječji vrtić, učionica, kancelarija za potrebe romskih NVO, društveni klub, kao i kod porodica koje su bile u mogućnosti da prihvate ugrožene požarom. Narednih sati su svi stanovnici stambenih jedinica uništenih požarom primili pomoć u vidu dušeka, ćebadi, hrane, higijenskih paketa, kuhinjskih setova, odjeće, obuće,…, koje je obezbijedio Crveni krst, uz podršku i pomoć UNHCR-a. Sljedećih dana je nastavljena podjela obroka, dok je ugroženima, posebno djeci, pružana i psiho-socijalna podrška.

 

Formirana je Komisija od predstavnika Grada Podgorice, Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica, UNHCR-a i Crvenog krsta Crne Gore, čiji je zadatak da identifikuje smještajne kapacitete u okviru kampa, za smještaj dijela ugroženih porodica. Takođe, Crveni krst Crne Gore je postavio šatore u kojima su smještene neke od porodica.