Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

“Pomoć u kući – profesija budućnosti”

Crveni krst Crne Gore od početka novembra ove godine realizuje projekat “Pomoć u kući – profesija budućnosti”. Projekat će trajati godinu dana (do novembra 2020. godine), a finansira ga Grad Beč u saradnji sa Crvenim krstom Austrije.

 Cilj projekta je da omogući nezaposlenim ženama širom Crne Gore da pohađaju kvalitetnu obuku za pružanje usluge pomoć u kući i tako ostvare bolje mogućnosti za zaposlenje. U isto vrijeme, na širem planu, projekat će doprinijeti i kvalitetu života starijih osoba kojima će usluge pružati adekvatno obučene gerontodomaćice.

Crna Gora spada u red evropskih zemalja koje ubrzano stare, pa se predviđa da će u narednom periodu procenat starijih u ukupnoj populaciji biti u stalnom porastu. Neki od faktora koji utiču na promjenu starosne strukture su svakako: napredak medicine, pad nataliteta i migracije. Bez obzira na činjenicu da se životni vijek produžio to nužno ne garantuje kvalitet života. Na osnovu rada na terenu Crveni krst procjenjuje da je broj starijih kojima je zbog smanjene funkcionalne sposobnosti potrebna usluga pomoć u kući, sve veći. Zbog svega navedenog smatra se da je posao gerontodomaćice zapravo profesija budućnosti.

Crveni krst definiše pomoć u kući, kao uslugu podrške namijenjenu starijim licima koja žive kod kuće, a kojima je zbog specifičnih okolnosti, i stepena ugroženosti potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Uslugu pomoć u kući realizuju obučene gerontodomaćice koje, u skaldu sa potrebama korisnika: pružaju psihosocijalnu podršku; obavljaju sve kućne poslove (pranje, sušenje i peglanje garderobe, posteljine, veša; pranje posuđa; priprema obroka i pomoć pri hranjenju; čišćenje prašine; usisavanje; održavanje kupatila; pomoć u zagrijavanju/hlađenju/provjetravanju prostorija isl); pružaju pomoć pri održavanju lične higijene korisnika; vrše nabavku hrane, higijene, štampe, ljekova; pomažu korisnicima prilikom odlaska kod ljekara; plaćaju račune itd. Sve navedene usluge za cilj imaju olakšavanje svakodnevice starijim osobama i omogućavanje da korisnici što duže borave u svom prirodnom okruženju. 

Projektom je planirano organizovanje četiri obuke, u trajanju od po pet dana, za ukupno 100 nezaposlenih žena iz Crne Gore (jedna obuka – 25 učesnika). Sve obuke će se organizovati u Domu solidarnosti Crvenog krsta, u Sutomoru. Obuka će se izvoditi po akreditovanom programu, a svi učesnici će dobiti i priručnik za rad. Samo neke od tema koje će se obrađivati tokom obuke su: motivacija za rad, upravljanje vremenom, saradnja sa relevantnim institucijama i organizacijama, izvještavanje, obavljanje kućnih poslova, finansije domaćinstva, komunikacija, rešavanje konflikata, porodični sistem i odnosi, mentalno zdravlje, nasilje nad starijima, pomoć pri održavanju lične higijene korisnika, prva pomoć, zdravo starenje itd. 

IMG 5459

Projekat će se realizovati u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i Zavodom za socijalnu i dječju zaštitu. Tim povodom, ove nedelje održan je i prvi sastanak partnera kako bi se definisale uloge i detaljnije razradio plan aktivnosti. Prva obuka planirana je za februar 2020. godine.