Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom

U januaru 2020. godine Crveni krst Crne Gore (CKCG) prijavio se na javni poziv Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) za finansiranje usluge pomoć u kući za odraslo i staro lice sa invaliditetom. Nakon završetka procedure javnog poziva, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je 17. februara donijelo odluku o finansiranju usluge pomoć u kući u kojoj se navodi da će u periodu od marta do kraja decembra 2020. godine, navedenu uslugu pružati Crveni krst Crne Gore.

Usluga pomoć u kući će se pružati u 15 opština i to u: Bijelom Polju, Danilovgradu, Nikšiću, Plužinama, Pljevljima, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Beranama, Andrijevici, Petnjici, Plavu, Gusinju, Rožajama i Prijestonici Cetinje, a Ministarstvo će je finansirati u iznosu od 294.300 eura. Usluga će se pružati u skladu sa javnim pozivom za šta su finansijska sredstva obezbijeđena iz budžeta, kroz angažnam 121 gerontodomaćice za 1210 korisnika. Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak i ministar rada i socijalalnog staranja Kemal Purišić potpisali su ugovor o finansiranju usluge pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom 28. februara. 

Pomoć u kući

U skladu sa članom 15, Pravilnika o bližim uslovima za pružanje i korišćenje, normativima i minimalnim standardima usluge podrške za život u zajednici („Službeni list Crne Gore“, broj 63/19), gerontodomaćice pružaju sledeće usluge:

1. nabavku hrane, pomoć pri pripremi obroka i hranjenju – Gerontodomaćice u skladu sa potrebama korisnika vrše pripremu obroka, nabavku hrane i drugih artikala potrebnih za domaćinstvo. U zavisnosti od stepena potrebne podrške gerontodomaćice pružaju pomoć u hranjenju. 

2. pomoć pri kretanju – Pomoć u kretanju se odnosi na pomoć u kući prilikom kretanja, kao i na šetnju van kuće.U okviru ovih aktivnosti gerontodomaćice prate korisnike prilikom odlaska u institucije ili organizacije na lokalnom nivou.

3. pomoć pri održavanju lične higijene i higijene prostora – U skladu sa potrebama korisnika gerontodomaćice pružaju podršku u: presvlačenju, kupanju, pranju kose, sređivanju nektiju, brijanju isl. Kada je u pitanju održavanje higijene prostora gerontodomaćice vrše sledeće poslove: pranje, peglanje, čišćenje prašine, usisavanje, održavanje kupatila itd.

Pomoc u kuci

4. pomoć pri grijanju prostora – gerontodomaćice pružaju pomoć u grijanju (unošenje drva, podešavanje uređaja), hlađenju, provjetravanju prostorija. 

5. pomoć pri nabavci štampe i knjiga i plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije i sl;

6. posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo; i

7. nabavku ljekova i odvođenje na ljekarske preglede – Gerontodomaćice prate korisnike kod ljekara, zakazuju preglede, podižu ljekove, vode računa o pomagalima koje korisnik koristi.