Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Polaznice Porodičnog centra učile da pružaju prvu pomoć

Crveni krst Crne Gore je organizovao predavanje na temu pružanja prve pomoći, za 35 žena Romkinja iz Kampova Konik. Žene koje su redovne članice aktivnosti Porodičnog centra, koje Crveni krst Crne Gore organizuje za žene, majke, buduće majke i bake, izrazile su želju da nauče više o prvoj pomoći, a posebno ih je zanimalo na koji način one mogu nekome ukazati prvu pomoć i, možda, spasiti nečiji život.

Aktivnost je organizovana od strane instruktora prve pomoći Crvenog krsta, koji je prisutnim ženama prezentovao na koji način mogu sanirati opekotine i povrede koje su nastale kao posljedica požara, kako prepoznati i šta uraditi tokom srčanog i moždanog udara, kako djelovati u slučaju napada epilepsije, astme itd. Osim toga, žene su se zainteresovale i za to kako treba ukazati pomoć u slučaju krvarenja i na koji način ga zaustaviti.

PP za Porodicni centar

 Aktivnosti Porodičnog centra su organizovane više puta sedmično za Romkinje iz izbjegličkih Kampova na Koniku, a pored svakodnevnih aktivnosti i podizanja svijesti o važnosti prevencije bolesti i očuvanja zdravlja, ženama u radionicama često gostuju predavači Instituta za javno zdravlje, sa kojima mogu direktno podijeliti zdravstvene probleme. Tokom protekle sedmice, pedijatar ove zdravstvene ustanove je govorio ženama o najčešćim bolestima djece koja žive u lošim stambenim uslovima.