Polaznice Porodičnog centra boravile na primorju

Crveni krst Crne Gore, uz finansijsku podršku Danskog Crvenog krsta, organizovao je, od 12-15. maja, rehabilitacionu radionicu za redovne članice radionice Porodični centar u trening centru Crvenog krsta, u Domu solidarnosti u Sutomoru. Oko 20 žena, Romkinja iz Kampova Konik je imalo priliku da tri dana boravi na crnogorskom primorju i, pored edukacije o zdravlju uopšte, uživaju u boravku van Kampova.

Na radionicama Porodičnog centra žene koje žive u Kampu imaju priliku da unaprijede svoje znanje o prenosivim bolestima, reproduktivnom zdravlju, zdravlju svoje djece, da razgovaraju o problemima koji ih muče, ali da kroz ručni rad kreativno provedu slobodno vrijeme.

 Tokom trodnevnog izleta, učesnice su imale priliku da, pored rekreativnih aktivnosti, raspravljaju o njihovom statusu i životu u Kampu. Iako ih je loše vrijeme sprječavalo da u potpunosti iskoriste sve prednosti boravka na moru, to im nije bila smetnja da uživaju u ljepotama primorja. Kroz pjesmu i igru provodile su slobodno vrijeme. Vremena se našlo i za razgovor o problemima koje sa sobom nosi život u Kampu. Neke od učesnica su kroz pletenje i vezenje dodatno ispunile vrijeme boravka u Sutomoru.

Porodicni 1

,,Mnogo uživamo kada god imamo priliku da odemo na izlet. Kratki bijeg od stvarnosti nam pomaže da se posvetimo sebi i udaljimo od svakodnevice života u Kampu. Tokom izleta imamo mogućnost da uživamo i razgovaramo o problemima koji nas muče’’, istakla je Saku Zurafeta, jedna od žena iz Porodičnog centra koja je boravila u Sutomoru.

,,More izuzetno dobro utiče na moje zdravlje. Zbog nemaštine i drugih problema nemam dovoljno vremena ni mogućnosti da se brinem o sebi i svom zdravlju. Na izletu mi je uvijek interesantno i naučim nešto novo. Izuzetno su mi interesantne teme koje se tiču očuvanja zdravlja, higijene i važnosti redovnog odlaska kod ljekara’’, navela je Beriša Sabrija, takođe jedna od učesnica.

Ferdana Hetaj je naglasila da ,,je izuzetno zahvalna na pruženoj mogućnosti da provede par dana van Kampa i to na tako lijepom mjestu kao što je Sutomore. Ovakvi izleti mi daju snagu da nastavim da se borim za svoju porodicu i sebe. Jedva čekam da ponovo pođemo negdje.’’

Crveni krst Crne Gore će i u budućnosti nastaviti da organizuje radionice Porodičnog centra, obzirom da je njihova korist višestruka. U skladu sa mogućnostima u budućnosti se planira organizovanje izleta i drugih sličnih aktivnosti.