Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Polaznice Porodičnog centra boravile na primorju

Crveni krst Crne Gore, uz finansijsku podršku Danskog Crvenog krsta, organizovao je, od 12-15. maja, rehabilitacionu radionicu za redovne članice radionice Porodični centar u trening centru Crvenog krsta, u Domu solidarnosti u Sutomoru. Oko 20 žena, Romkinja iz Kampova Konik je imalo priliku da tri dana boravi na crnogorskom primorju i, pored edukacije o zdravlju uopšte, uživaju u boravku van Kampova.

Na radionicama Porodičnog centra žene koje žive u Kampu imaju priliku da unaprijede svoje znanje o prenosivim bolestima, reproduktivnom zdravlju, zdravlju svoje djece, da razgovaraju o problemima koji ih muče, ali da kroz ručni rad kreativno provedu slobodno vrijeme.

 Tokom trodnevnog izleta, učesnice su imale priliku da, pored rekreativnih aktivnosti, raspravljaju o njihovom statusu i životu u Kampu. Iako ih je loše vrijeme sprječavalo da u potpunosti iskoriste sve prednosti boravka na moru, to im nije bila smetnja da uživaju u ljepotama primorja. Kroz pjesmu i igru provodile su slobodno vrijeme. Vremena se našlo i za razgovor o problemima koje sa sobom nosi život u Kampu. Neke od učesnica su kroz pletenje i vezenje dodatno ispunile vrijeme boravka u Sutomoru.

Porodicni 1

,,Mnogo uživamo kada god imamo priliku da odemo na izlet. Kratki bijeg od stvarnosti nam pomaže da se posvetimo sebi i udaljimo od svakodnevice života u Kampu. Tokom izleta imamo mogućnost da uživamo i razgovaramo o problemima koji nas muče’’, istakla je Saku Zurafeta, jedna od žena iz Porodičnog centra koja je boravila u Sutomoru.

,,More izuzetno dobro utiče na moje zdravlje. Zbog nemaštine i drugih problema nemam dovoljno vremena ni mogućnosti da se brinem o sebi i svom zdravlju. Na izletu mi je uvijek interesantno i naučim nešto novo. Izuzetno su mi interesantne teme koje se tiču očuvanja zdravlja, higijene i važnosti redovnog odlaska kod ljekara’’, navela je Beriša Sabrija, takođe jedna od učesnica.

Ferdana Hetaj je naglasila da ,,je izuzetno zahvalna na pruženoj mogućnosti da provede par dana van Kampa i to na tako lijepom mjestu kao što je Sutomore. Ovakvi izleti mi daju snagu da nastavim da se borim za svoju porodicu i sebe. Jedva čekam da ponovo pođemo negdje.’’

Crveni krst Crne Gore će i u budućnosti nastaviti da organizuje radionice Porodičnog centra, obzirom da je njihova korist višestruka. U skladu sa mogućnostima u budućnosti se planira organizovanje izleta i drugih sličnih aktivnosti.