Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Polaganje završnog ispita za polaznike funkcionalnog opismenjavanja

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje i Ispitnim centrom Crne Gore, organizovao  9. marta polaganje završnog ispita iz funkcionalne pismenosti za 27 odraslih RAE populacije koji su nastanjeni u izbjegličkim kampovima Konik 1 i 2, na Vrelima Ribničkim.

 

 

Ova aktivnost realizovana je kroz projekat „Međusektorska inicijativa na prevenciji bolesti i posebno obrazovanje za raseljene Rome na Koniku“, koji je podržan od strane Evropske komisije i Danskog Crvenog krsta.

 

Polaznici su prošli četvoromjesečnu obuku, nakon čega im je organizovan završni ispit iz jezika i matematike, a od 27 prisutnih, ispit je položilo 13 polaznika. Od 15 žena, 6 je položilo oba testa, a kada je muška grupa u pitanju, od 12 obučenih ispit je prošlo 7 polaznika.

 

Picture024 Picture003

 

Polaznicima funkcionalanog opismenjavanja koji nijesu položili završni ispit, do kraja marta mjeseca biće organizovano polaganje popravnog ispita.

 

Kao nastavak aktivnosti, projektom je planiran i kurs za zanatske djelatnosti koji će biti organizovan svim polaznicima funkcionalnog opismenjavanja. Selekcija djelatnosti za koje su odrasli RAE populacije zainteresovani, napravljena je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore, a obuka će početi krajem marta mjeseca.