Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Podrška programu brige o starima

U Crvenom krstu Crne Gore je danas održana konferencija za štampu posvećena programu brige o starima, koji od januara ove godine podržavaju i Austrijski Crveni krst i Austrijska agencija za razvoj. Na njoj su govorili Martin Pamer, ambasador Austrije u Crnoj Gori; Eduard Trampuš, predstavnik Austrijskog Crvenog krsta i Slobodan Kalezić, generalni sekretar Crvenog krsta Crne Gore, a konferenciji je prisustvovao i Gerhard Šaumberger, koji se nalazi na čelu Austrijske agencije za razvoj – kancelarije u Podgorici.

 

Cilj projekta je doprinos smanjenju siromaštva i unapređenju uslova života starijih osoba, posebno onih koji žive u udaljenijim mjestima, kroz poboljšanje kapaciteta Crvenog krsta Crne Gore da na održiv način sprovodi brigu o starima.

 

Aktivnostima, koje će se zasnivati na unapređenju volonterizma i povećanju svijesti o potrebama starijih lica, će biti obuhvaćeno najmanje dvanaest opštinskih organizacija Crvenog krsta. Zbog veće ugroženosti starijih osoba na sjeveru Crne Gore, u Beranama i Pljevljima će biti realizovane, pored socijalnih, i medicinske usluge za ta lica, kao pilot aktivnosti u projektu.

 

 

Projekat Brige o starima je finansiran od strane Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta u iznosu od 200 000 €, i njime je predviđena dvogodišnja podrška aktivnostima Crvenog krsta Crne Gore na poboljšanu uslova života starih lica u Crnoj Gori.