Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Podjela školskog pribora za 240 učenika RE populacije

Crveni krst Crne Gore u okviru svog mandata realizuje brojne aktivnosti namijenjene pripadicima romske i egipćanske populacije sa akcentom na njihovo osposobljavanje za samostalni život i postepeno smanjenje zavisnosti od humanitarne pomoći. Aktivnosti u proteklom periodu su se u najvećem dijelu odnosile na očuvanje zdravlja i njegovanje zdravih stilova života, obrazovne aktivnosti, osposobljavanje za deficitarna zanimanja i povećanje zapošljivosti, psihosocijalnu podršku, distribuciju humanitarne pomoći i logističku podršku raznim organizacijama i institucijama.

Osnaživanje žena je takođe jedna od važnih komponenti našeg rada, pa su tako u prethodnom periodu pripadnice RE populacije podržane u vođenju sopstvenih biznisa i pohađanju obrazovnih i stručnih kurseva radi unaprijeđenja tehničkih vještina, te svijesti o zdravlju i rodno zasnovanom nasilju.

Kvalitetno i dostupno obrazovanje, kao temelj uspješne integracije, je prioritet. Zbog toga je Crveni krst Crne Gore posebnu pažnju posvetio upisu sve djece RE populacije u škole kao i uključivanju što više škola u proces njihove aktivne integracije.

Početak nove školske godine je na pomolu i tim povodom, u cilju pružanja podrške svim školarcima romske i egipćanske pripadnosti koji nemaju mogućnosti da nabave školski pribor, Crveni krst Crne Gore je, kao i prethodnih godina, na početku školske godine, obezbijedio školski pribor za 240 učenika koji pohađaju nastavu u 7 gradskih škola („Božidar Vuković Podgoričanin“, „Marko Miljanov“, „21. maj“, „Savo Pejanović“, „Vuk Karadžić“, „Vladimir Nazor“ i „Oktoih“) i školu „29. novembar“ u Dinoši. 

Školski pribor je nabavljen uz podršku dugogodišnjeg partnera Crvenog krsta Crne Gore, organizacije LDS Charities, a podjela je počela juče i biće nastavljena sledeće sedmice.