Претрага
Close this search box.
Podjela jakni i čizama za učenike romske populacije

Crveni krst Crne Gore će sjutra, 26. februara od 11:30 (u prostorijama Crvenog krsta Crne Gore u Kampu Konik), početi sa podjelom zimskih jakni i čizama, za djecu RE (Romi, Egipćani) populacije iz kampova Konik, koja su redovni učenici gradskih škola i isturenog odjeljenja O.Š. “Božidar Vuković Podgoričanin”.

Oko 235 učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola “Marko Miljanov”, “Savo Pejanović”, “21. maj”, “Vuk Karadžić”, “Vladimir Nazor” i “Božidar Vuković Podgoričanin”, dobiće komplete koje sačinjavaju zimske jakne i gumene čizme.

Imajući u vidu da roditelji RE djece koja redovno pohađaju školu najčešće nijesu u mogućnosti da djeci obezbijede osnovne uslove za redovno pohađanje škole, a u želji da se postigne održivost i zadržavanje djece u školama do kraja redovnog, osnovnog školovanja, Crveni krst Crne Gore pomaže pomenutu djecu i roditelje i kroz obezbjeđivanje osnovnih odjevnih predmeta. Ovakva vrsta podrške od strane Crvenog krsta Crne Gore je prisutna godinama unazad, a djeca su u prethodnom periodu podržana i kroz obezbjeđivanje osnovnog školskog pribora i đačkih torbi.

Ova podjela omogućena je djeci kroz program „Podrška dobrovoljnom povratku i integraciji Roma i drugih I/RL sa područja Kampa Koniik, faza II“, za koji  je sredstva obezbijedila Evropska komisija, posredstvom Delegacije Evropske komisije u Crnoj  Gori.