Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Podgoričani najbolji u obje kategorije

Crveni krst Crne Gore je organizovao 43. Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Crne Gore u pružanju prve pomoći, koje je održano 31. maja 2015. godine, u Domu solidarnosti, u Sutomoru.

 Na takmičenju je učestvovalo 14 opštinskih organizacija Crvenog krsta Crne Gore, i to: Bar, Bijelo Polje, Budva, Berane, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Plav, Pljevlja, Podgorica, Rožaje i Tivat, sa ukupno 14 ekipa podmlatka i 13 omladine,. Pored takmičara, ovaj važan događaj okupio je i sudije, markirante, šminkere i ostale, koji su omogućili da se ono realizuje što kvalitetnije, tako da je na ovoj smotri znanja i osposobljenosti za pružanje prve pomoći učestvovalo oko 300 učesnika. 

Ispred Crvenog krsta Crne Gore, prisutnima se obratila i takmičenje otvorila Gordana Mijović, predsjednica organizacije. One je takmičare podsjetila da će im stečena znanja u pružanju prve pomoći biti od velike koristi u različitim životnim situacija. Gospođa Mijović je iskazala nadu da takmičenje u prvoj pomoći neće biti jedino angažovanje takmičara u okviru Crvenog krsta, već da će polje svog interesovanja naći i u drugim programima.

Otvaranju takmičenja su prisustvovali i predstavnici Opštine Bar, Direktorata za vanredne situacije i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Drzavno pp 2015

Takmičari su svoja znanja i vještine pokazali na radnim i zabavnim poligonima, koji prikazuju realne životne situacije u kojima je poznavanje prve pomoći dragocjeno: saobraćajne nesreće, zemljotresi, nesreće na plaži, sportske povrede,… Na jednom od poligona su predstavnici Sektora za vanredne situacije takmičare upoznali sa procedurama u slučaju zemljotresa.

Za tri prvoplasirane ekipe u obje kategorije su obezbijeđene nagrade u vidu pehara, medalja, priznanja i trodnevnog ljetovanja u Domu solidarnosti u Sutomoru, dok su sve ekipe dobile zahvalnice i simbolične poklone. 

Najbolje rezultate na 43. Državnom takmičenju ostvarile su ekipe prve pomoći:

• u kategoriji podmlatka:

1. mjesto: Ekipa prve pomoći Osnovne škole “Sutjeska” – Podgorica,

2. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat,

3. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Kolašin.

• u kategoriji omladine:

1. mjesto: Ekipa prve pomoći Srednje medicinske škole – Podgorica,

2. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta – Tivat,

3. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta – Danilovgrad.

Proglašene su i najbolje ekipe u spremnosti i snalažljivosti iskazanim na zabavnim poligonima. Nagradu su dobili i markirant koji su najuvjerljivije prikazali povredu/stanje.

Ovaj oblik rada Crvenog krsta je veoma važan, posebno sa aspekta pripremljenosti stanovništva za djelovanje u prirodnim  nesrećama i drugim vanrednim stanjima, a takođe i za pružanje prve pomoći i samopomoći u saobraćajnim i drugim vrstama nezgoda.