Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Počinju ovjere za spasioce na vodi

U cilju stvaranja kadrovskog potencijala za formiranje spasilačkih službi na plažama, Nastavni centar za obuku spasilaca na vodi Crvenog krsta Crne Gore organizuje kurseve za obuku spasilaca na vodi i provjere za ovjeru licenci za 2019. godinu.

Provjere za ovjeru licenci za 2019. godinu za postojeće spasioce na vodi će se vršiti na bazenu »Dragan Trifunović« u Budvi, u sljedećim terminima: 24. februara;  3, 10, 17. i 24. marta; 7, 14. i 21. aprila, dok će u Domu solidarnosti u Sutomoru biti organizovane 19. maja, kao i 8, 22. i 30. juna o.g.

Važno je napomenuti da Crveni krst Crne Gore, kao punopravni član ILS- e (Međunarodne spasilačke federacije), ima obavezu da usklađuje nastavni plan i program, kao i kriterujume ocjenjivanja sa međunarodnim standardima. S tim u vezi, podsjećamo spasioce da se, počev od sezone 2018. godine, praktični dio obuke i ispiti sprovode po izmijenjenim, međunarodno usklađenim normama, koje se primjenjuju na ispitima za ovjeru licenci, i na obukama novih spasilaca na vodi.

Tako sadržaj praktičnog dijela ispita, sa normama, podrazumijeva: plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje spasilačkim kraulom; plivanje 300 metara  za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja; transport davljenika  25 metara, koristeći 3 tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika; plivanje 400 metara za 9 minuta i manje (200 metara prsno plivanje i 200 metara kraul); ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 metara i vađenje potonulog davljenika (3 metra dubina)  – 3 puta za  3 minuta. Provjera uključuje, pored znanja i iskustva iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, kao i znanje u pružanju prve pomoći i KPR-a (reanimacija).

Prva obuka novih spasilaca će početi 29. aprila, a za ovu godinu su planirane četiri.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.

NAPOMENA:

Spasioci se za ispite za ovjeru licenci mogu prijavljivati putem sljedećih brojeva telefona: 030 373 608 i 069 334 267.

Spasioci za ovjeru licence mogu se prijavljivati i elektronskim putem. Prijavni formular može se preuzeti putem sajta Crvenog krsta Crne Gore (link:  https://ckcg.me/mn/dokumenta/cat_view/1-sva-dokumenta/3-dokumenta) i poslati na mail spasilastvo@ckcg.me

TERMINI OVJERA I KURSEVA ZA 2019. GODINU:

Termini ovjera

Termini kurseva