Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Počinju obuke spasilaca na vodi

U okviru priprema za nastupajuću turističku sezonu, Crveni krst Crne Gore organizuje obuke za spasioce na vodi. Planirano je održavanje četiri kursa, u sljedećim terminima: 30.04-06.05; 19.05-25.05; 03.06-10.06. i 11.06-17.06.2016. godine, u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi (Dom solidarnosti u Sutomoru).

Poster Spasilastvo JPG 2016

USLOVI ZA KANDIDATE:

1. Kandidat mora imati minimum 18 godina (za zvanje spasilac-kandidat);

2. Prije početka kursa, kandidat mora dostaviti uvjerenje o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje);

3. Prije početka kursa, kandidat mora uspješno završiti provjeru psihofizičkih sposobnosti u moru, koja obuhvata: ronjenje na dah (20 metara i više), plivanje (50 metara za 50 sekundi i brže) i plivanje (300 metara slobodnim stilom za 6 minuta i 20 sekundi);

4. Kandidat mora imati minimum 100 časova nastave (teoretske, praktične i iz prve pomoći) prije polaganja završnog ispita;

5. Završni ispit obuhvata: znanje i iskustvo iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, znanje iz pružanja prve pomoći.

Zainteresovani kandidati mogu dobiti više informacija putem sljedećiih brojeva telefona: +382 30 373 608 i +382 334 267.

Ovogodišnje aktivnosti na obezbjeđivanju dovoljnog broja spasilaca za turističku sezonu su počele krajem februara, kada su na bazenima u Budvi održane i prve provjere – ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi. Na obaveznim godišnjim  provjerama znanja i sposobnosti, intruktori spasilaštva na vodi nastoje da već svršenim spasiocima pomognu u obnavljanju znanja spasavanja, pružanja prve pomoći i kardio-pulmunalne reanimacije. U okviru kurseva će biti organizovano dodatnih šest provjera za ovjeru licenci.

Crveni krst Crne Gore je član ILS-e (Međunarodne federacije za spašavanje života na vodi) i sve aktivnosti u okviru programa Spasilaštvo na vodi realizuje po evropskim i svjetskim standardima.