Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Počinje Ljetnji kamp za djecu “Horizonti iz mog ugla”

Crveni krst Crne Gore i Američki ugao će, u saradnji sa MAYAA (Crnogorsko-američko udruženje studenata stipendista američke vlade), a uz finansijsku podršku Ambasade SAD-a u Crnoj Gori, realizovati projekat “Horizonti iz mog ugla”, od 21. do 26. juna.

Cilj projekta je da stimuliše učešće mladih u razvojnim planovima i programima od značaja za njihovu zajednicu, kao i da se pomogne izgradnji njihovih liderskih vještina. Za ukupno 30 djece, 7. i 8. razreda, i to 15 sa sjevera i 15 sa juga Crne Gore, biće organizovano edukativno putovanje. Tako mladi sa sjevera posjećuju opštine na jugu, a mladi sa juga sjeverne opštine. Oni će u pratnji svojih nastavnika i volontera Crvenog krsta i MAYAA-e obići nekoliko gradova, imati priliku da nauče više o zemlji u kojoj žive, ali i Americi i američkoj kulturi i vrijednostima, kroz sistem poređenja. U okviru petodnevnog kampa biće realizovana i nastava engleskog jezika, istorije, geografije, kulture, a djeca će imati mogućnost i da nauče nešto više o angažovanju u zajednici, načinu postupanja u kriznim situacijama, dobrovoljnom davalaštvu krvi, prvoj pomoći, njezi starih lica, kao i radu sa socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Horizonti foto za sajt

 Ove godine djeca koja idu na sjever Crne Gore, biće smještena u Mojkovcu, a odatle će svakog dana obilaziti druge opštine – Pljevlja, Berane, Kolašin, dok će odabrana grupa koja ide na jug Crne Gore, biti smještena u Domu solidarnosti u Sutomoru, a obići će Budvu, Bar i Kotor. Projektom je obuhvaćeno ukupno 8 škola, a odabir je izvršen u saradnju sa Ministarstvom prosvjete, i iz svake škole će ići po jedan nastavnik engleskog jezika. Škole koje će učestvovati na ovogodišnjem kampu su: “Lovćenski partizanski odred” sa Cetinja, “Srbija” iz Bara, “Savo Kažić” iz Barutane – Podgorica, “Marko Nuculović” iz Ulcinja, “Milovan Jelić” iz Bijelog Polja, “Branko Višnjić” iz Nikšića, “Mile Peruničić” iz Pljevalja i “Milosav Koljenšić” iz Danilovgrada.

Svi učesnici će se sresti u petak, 26. juna, u Američkom uglu u Podgorici, kako bi međusobno razmijenili utiske sa putovanja i stečena znanja. Oni će toga dana imati priliku da se sretnu i sa NJ. E. Margaret Ann Uyehara, ambasadorkom SAD-a u Crnoj Gori, kao i sa predstavnicima Crvenog krsta Crne Gore i Ministarstva prosvjete.