Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Počeo sa radom Klub mladih u kampu Konik

U sklopu projekta „ Međusektorska inicijativa na prevenciji bolesti i posebno obrazovanje za raseljene Rome na Koniku“, počeo je sa radom Klub mladih, u okviru kojeg se organizuju radionice za mlade RAE populacije, za koji su sredstva obezbijedili  Evropska komisija i Danski Crveni krst, kroz IPA fondove.

 

Radionice se održavaju 2 do 3 puta nedjeljno u prostorijama Crvenog krsta Crne Gore na Koniku, za oko 20 mladih RAE populacije, uzrasta od 10 do 20 godina. Fasilitatori su programski saradnici Crvenog krsta Crne Gore, obučeni volonteri, dok će za neke teme biti angažovani i predstavnici institucija koje se bave konkretnim pitanjima o kojima će se govoriti na radionicama.

 

Cilj osnivanja Kluba jeste podizanje svijesti mladih RAE populacije o značaju zdravlja i obrazovanja, kao i njihova brža socijalizacija u društvo. Posebna pažnja će biti posvećena edukaciji na teme o ljudskim pravima, diskriminaciji u društvu, prevenciji trgovine ljudima, volonterizmu, prevenciji prenosivih bolesti, reproduktivnom zdravlju, prvoj pomoći, a učesnici će imati priliku da savladaju i rad na kompjuteru, osnove engleskog jezika i lijepo ponašanje, tj. bon-ton. U sklopu aktivnosti Kluba mladih, polaznici će imati priliku da izađu iz svakodnevnog okruženja i posjete bioskop, pozorište ili neki muzički događaj u gradu.

Konik_Klub_Mladih_1 Konik_Klub_Mladih_2

U realizaciju aktivnosti uključili su se i volonteri Crvenog krsta Glavnog grada Podgorice, koji će voditi obrazovne aktivnosti na temu volonterizma i slično, i družiti se sa svojim vršnjacima, koji žive u kampovima na Koniku. U sklopu ove djelatnosti, organizovaće se i dvodnevna obuka za oko 20 volontera, koji će nakon toga biti angažovani za aktivnosti koje se sprovode u kampovima Konik. Regrutovanje će se sprovesti kroz postojeću bazu mladih Crvenog krsta i putem mobilisanja novih volontera koji su zainteresovani za pomenute aktivnosti.