Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Počeo Međunarodni sastanak na temu integracije Roma i Egipćana – razmjena najboljih praksi

U Domu solidarnosti u Sutomoru je danas počeo dvodnevni Međunarodni sastanak na temu integracije Roma i Egipćana – razmjena najboljih praksi, koji Crveni krst Crne Gore organizuje uz podršku Italijanskog Crvenog krsta.

 Glavni cilj sastanka je razmjena iskustava u radu sa ranjivim grupama, među predstavnicima nacionalnih društava Crvenog krsta iz Evrope, razmjena najboljih praksi u radu sa direktnim korisnicima, ali i razmjena stečenih znanja i saradnja sa nevladinim i državnim sektorom. 

Tokom sastanka, kroz planirane prezentacije predstavnika vladinog i nevladinog sektora, učesnici  imaju priliku da čuju i predstave rezultate u radu sa romskim zajednicama, razmijene informacije o postojećim i budućim projektima i ramijene iskustva o apliciranju za postojeće fondove. 

IMG 2402

Drugi dan sastanka biće podijeljen u više ključnih djelatnosti (socijalna inkluzija, pravni status, obrazovanje, zdravlje, smještaj, podjela humanitarne pomoći i povratak u zemlju porijekla), a svakom od tema će moderirati neka od relevantnih institucija. 

Na otvaranju su se prisutnima obratili predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijović, ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli, delegat Italijanskog Crvenog krsta u Crnoj Gori Flavio Ciriaci i samostalni savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Sokolj Beganaj.

IMG 2407

Gospođa Mijović je na početku podsjetila na činjenicu da Crveni krst Crne Gore u kontinuitetu pruža podršku romskoj i egipćanskoj populaciji, kao i ostalim ranjivim grupama u Crnoj Gori. Tokom dugogodišnjeg iskustva koje je prikupljeno, prvenstveno kroz menadžment Kampa Konik, ali i ostale aktivnosti, su naučene mnoge vrijedne lekcije. Njih je Crveni krst Crne Gore pretočio u publikaciju, kojom je želio da sačuva od zaborava godine intenzivnog rada, ali i da svoje iskustvo podijeli sa drugim organizacijama, koje rade sa romskom i ostalim ranjivim grupama. „Drago mi je što nam i ova konferencija pruža mogućnost da sa vama podijelimo naučeno i da razmijenimo najbolje prakse u ovoj oblasti“, zaključila je Mijović.

IMG 2417

Mnogi pozitivni rezultati su postignuti u Crnoj Gori kad je socijalna inkluzija romske populacije u pitanju. To je ocijenio i ambasador Italije u Crnoj Gori. On je naveo da su ti rezultati dobra osnova za unaprjeđenje daljeg rada i dostizanje krajnjeg cilja, a to je puna integracija romske populacije u crnogorsko društvo. „Drago mi je što ćemo tokom ova dva dana imati priliku da čujemo i same predstavnike romske populacije i njihovo viđenje svih aktivnosti koje su implementirane“, naveo je gospodin Zelioli. On je čestitao Crvenom krstu Crne Gore, ali i ostalim organizacijama i institucijama na naporima koje su uložili da se položaj romske populacije poboljša i iskazao nadu da će konferencija doprinijeti da se prikupe dodatna iskustva koja mogu poboljšati dalje djelovanje.

IMG 2420

Italijanski Crveni krst godinama pruža podršku Crvenom krstu Crne Gore, kako u oblasti brige o romskoj populaciji, tako i u drugim programima. Delegat ove organizacije u Crnoj Gori Flavio Ciriaci se zahvalio volonterima i zaposlenima u Crvenom krstu Crne Gore na kontinuiranim naporima koje ulažu da bi se unaprijedio kvalitet života romske populacije. „Nadam se da će konferencija biti prilika da se, ne samo razmijene korisna iskustva, nego i da se razmotre mogućnosti za uspostavljanje novih partnerstava i kreiraju novi projektni prijedlozi, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou, da bi se nastavila podrška ovoj ranjivoj grupi“, rekao je Ciriaci.

IMG 2423

Romi su uvijek bili dio Evrope, pa samim tim i Crne Gore. Iako nisu uvijek dobijali poziciju koju zaslužuju, odnos prema njima se mijenja i u sve većoj mjeri su uključeni u društvo. Na to je podsjetio i samostalni savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Sokolj Beganaj. On je ocijenio da je Crna Gora uradila puno samim prihvatom velikog broja pripadnika romske populacije nakon ratnih dešavanja u okruženju. Vlada Crne Gore je, u saradnji sa svojim partnerima, ostvarila brojne značajne rezultate u oblasti stanovanja, obrazovanja, zdravlja, zapošljavanja i pravnog statusa. „Uvjeren sam da ćemo zajedno postići jedan od osnovnih ciljeva, a to je puna integracija romske populacije, uz poštovanje njihove kulturne posebnosti i poštovanje njihovih prava“, zaključio je Beganaj.