Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Počelo 44. Državno takmičenje u pružanju prve pomoći

Danas, 11. juna, je u Domu solidarnosti u Sutomoru počelo 44. Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Crne Gore u pružanju prve pomoći, koje će trajati i 12. juna.


Na takmičenju učestvuju ekipe podmlatka i omladine iz 16 opština, i to: Bara, Bijelog Polja, Budve, Berana, Danilovgrada, Herceg Novog, Kolašina, Kotora, Mojkovca, Nikšića, Plava, Plužina, Pljevalja, Podgorice, Rožaja i Tivta, tako da ova smotra znanja i osposobljenosti okuplja oko 320 mladih. U kategoriji omladine će se takmičiti 13 ekipa, a u revijalnom dijelu će svoje umijeće prikazati ekipa Srednje medicinske škole iz Podgorice, koja je prošle godine pobijedila na Državnom takmičenju i ove godine predstavlja Crveni krst Crne Gore na Evropskom takmičenju u pružanju prve pomoći, koje se održava 1. jula u Sloveniji. Pored takmičara, ovaj važan događaj uključuje i sudije, markirante, šminkere i ostale, koji će omogućiti da se on realizuje što kvalitetnije. Takmičenje je otvorila predsjednica Crvenog krsta Crne Gore, Gordana Mijović, koja je naglasila važnost poznavanja osnova prve pomoći. Ona je čestitala ekipama na uspjehu ostvarenom na opštinskim takmičenjima, kao i na najvećem uspjehu – osposobljenosti da nekome spasu život. Svojim posvečenošću volonterskom radu i obučavanju u prvoj pomoći članovi ekipa su usvojili i prave životne vrijednosti. Gospođa Mijović je svima poželjela sreću i poručila da su svi već pobjednici. Otvaranju takmičenja su prisustvovali i predstavnici institucija sa kojima Crveni krst Crne Gore sarađuje u okviru programa Prva pomoć, ali i u drugim relevantnim oblastima, i to: Ministarstva zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Direktorata za vanredne situacije,  IPA (Međunarodna policijska asocijacija) Sekcije Crne Gore.

Takmičari će svoja znanja i vještine pokazati na radnim i zabavnim poligonima, koji prikazuju realne životne situacije u kojima je poznavanje prve pomoći dragocjeno: saobraćajne nesreće, nesreće na plaži, sportske povrede,… Za najbolje tri ekipe u obje kategorije su obezbijeđene nagrade u vidu pehara, medalja i priznanja, dok će sve ekipe dobiti zahvalnice i simbolične poklone. Biće proglašene i najbolje ekipe u spremnosti i snalažljivosti iskazanim na zabavnim poligonima. Nagradu će dobiti i dva markiranta koja najuvjerljivije prikažu povredu/stanje.

Ovaj oblik rada Crvenog krsta je veoma važan, posebno sa aspekta pripremljenosti stanovništva za djelovanje u prirodnim  nesrećama i drugim vanrednim stanjima, a takođe i za pružanje prve pomoći i samopomoći u saobraćajnim i drugim vrstama nezgoda.