Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Počele pripreme ekipe CKCG za Evropsko takmičenje u pružanju prve pomoći

U Bukureštu će se početkom septembra održati Evropsko takmičenje ekipa u pružanju prve pomoći. Crnu Goru će predstavljati ekipa Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad, u sljedećem sastavu: Darko Izgarević, Anica Jovanović, Marina Mijušković, Luka Pejović, Ivan Saveljić i Nikola Kalezić. Oni su pravo učešća na evropskom takmičenju stekli pobjedom na prošlogodišnjem državnom takmičenju.

Kako bi se što bolje pripremili i adekvatno  predstavili Crnu Goru na ovom značajnom internacionalnom takmičenju, formiran je stručni tim i kreiran plan priprema reprezentacije. Tako se danas završio prvi pripremni kamp, koji je organizovan u Domu solidarnosti u Sutomoru od 19. do 25. juna.

Pripreme za FACE 2015

 Ekipa je radila na sticanju vještina i razvijanju timskog duha, sa posebnim akcentom na snalaženju u različitim situacijama. Kreirane su brojne supozicije (požar, zemljotres, tuča u kafiću, saobraćajna nesreća, teroristički napad, poligoni sa velikim brojem povrijeđenih – masovni poligoni, individualni poligoni…), na koje je ekipa trebala da odgovori u roku od 10 minuta. Pored dijela za razvijanje vještina, radilo se i na sticanju kondicije. Tako su svakog jutra odrađeni kondicioni treninzi, a za bolje snalaženje u vremenu i prostoru kreirani su posebni poligoni, koji su imali za cilj da se razvije timski duh i međusobno povjerenje, da se što bolje, zavezanih očiju, orjentišu u vremenu i prostoru. Poseban akcenat stavljen je na KPR (kardio-pulmunalnu reanimaciju) i upotrebu AED-a (automatskog defibrilatora).

Stručni tim, u sastavu dr Jelena Kovačević, dr Bilja Ivanović, dr Miroslav Stanišljević, Vesna Vuković, Jelena Šofranac i Igor Jokanović, veliku podršku je imao i od ekipe Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica, koja je boravila u ovom periodu u Domu solidarnosti u Sutomoru. Njihova ekipa je vježbala sa Danilovgrađanima, što je bilo korisno zbog međusobne razmjene znanja i iskustava.

Važno je napomenuti da su kompletne pripreme odrađene na engleskom jeziku i da je ekipa veoma motivisana za dalji rad, koji je očekuje u Danilovgradu.