Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Počela sjednica Savjeta delegata

Nakon uspješno završene sjednice Generalne skupštine Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca, danas je u Ženevi počeo Savjet delegata Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca koji će trajati do 23. juna 2022. godine.

Održavanju Savjeta prethodilo je održavanje 9 online radionica u periodu od januara do maja mjeseca, dok će na samom Savjetu akcenat biti na diskusiji o brojnim rezolucijama koje će nakon usvajanja usmjeravati rad Međunarodnog pokreta u narednom periodu.

Rezolucije obuhvataju širok spektar djelovanja, od Povelje o klimi i životnoj sredini za humanitarne organizacije, rata u gradovima, Strategiji za migracije, preko pristupa Pokreta u obezbjeđivanju i poboljšanju bezbjednosti pacijenata i kvalitetu njege, rada na eliminaciji nuklearnog naoružanja, do revidiranog Seviljskog sporazuma i dodatnih mjera kako bi se poboljšao kolektivni uticaj Pokreta.

Savjet delegata predstavlja platformu za postizanje ambicije Pokreta prilagođenog svrsi, tako što će se podržavati razvoj politika, strategija i praksi humanitarnih pitanja Pokreta. Povećana usaglašenost kada je riječ o ovim pitanjima osnažuje saradnju, koordinaciju i uzajamno povjerenje među komponentama Pokreta i na kraju, prema ljudima kojima služimo.

Savjetu delegata prisustvuje predsjednica Crvenog krsta Crne Gore, Gordana Mijović i saradnica za međunarodnu saradnju Nataša Uskoković.