Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Počela prva obuka spasilaca na vodi

U Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi Crvenog krsta Crne Gore je u petak, 1. maja, počela prva obuka spasilaca na vodi.


Od ukupno prijavljenih 30 kandidata, njih 27 je uspješno položilo početno testiranje i time steklo mogućnost za pohađanje obuke. 

Obuka se sastoji od 100 časova nastave (praktične, teoretske i prve pomoći) i traje sedam dana. Kako je Crveni krst Crne Gore član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e) , tako je program obuke usklađen sa evropskim i svjetskim standardima.

Za ovu godinu su ukupno planiranje četiri obuke, a dodatne će biti organizovane, ako budu postojale potrebe turističke privrede za tim. Sljedeća obuka je planirana za 21. maj, a naredne za 29. maj, odnosno 15. jun.

Ove godine je povećan broj izgrađenih i uređenih kupališta  i iznosi 377, pa se procjenjuje da će tokom sezone biti potrebno angažovati preko 500 spasilaca. 

Do sada je oko 260 postojećih spasilaca ovjerilo svoju licencu, a ostali imaju priliku to da urade na preostalih 6 ovjera, jer je svaki spasilac u obavezi da svake godine ovjeri svoju licencu, što je preduslov da bi bili angažovani.

Kako su potrebe turističke sezone za spasiocima povećane, onda pozivamo sve zainteresovane da se prijave i iskoriste priliku da obezbijede sebi poslovni angažman tokom ljetnjih mjeseci.