Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Počela četvrta obuka za spasioce na vodi

U Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Domu solidarnosti u Sutomoru je juče, 17. juna o.g, počela četvrta obuka spasilaca na vodi, koja će trajati do 23. juna. Početne testove provjere je položilo 27 kandidata, koji su time ispunili preduslove za pohađanje obuke.

Danas se u Sutomoru organizuje i provjera/ovjera licenci za postojeći spasioce na vodi, za koju se prijavilo njih 64.

DSCF00201

Ovogodišnje aktivnosti su počele početkom marta, kada su na bazenima u Budvi održane i prve provjere – ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi. “Na obaveznim godišnjim  provjerama znanja i sposobnosti, nastojimo da već svršenim spasiocima pomognemo u obnavljanju znanja spasavanja, pružanja prve pomoći i kardio-pulmunalne reanimacije” – istakao je Milan Stanišić, koordinator programa Spasilaštvo na vodi, koji sprovodi Crveni krst Crne Gore. Zaključno sa aprilom mjesecom je realizovano osam ovjera na bazenima u Budvi, dok su početkom maja počeli kursevi za obuku novih spasilaca na vodi, u Nastavnom centru, u Sutomoru, a koji se realizuju po evropskim i svjetskim standardima. Do sada su održana tri kursa, a u toku je četvrti. Ako bude bilo potrebe, Crveni krst Crne Gore će organizovati i dodatne obuke i ovjere.

“U prethodnom periodu su 302 spasioca ovjerila svoje licence. Tokom tri održana kursa, obuku je uspješno završio 71 novi spasilac na vodi. Na prvom kursu smo imali i goste iz Albanije, tako da smo obučili i 37 spasilaca iz ove države. ” – naveo je Stanišić.

DSCF00251

Crveni krst Crne Gore, kroz programsku djelatnost Spasilaštvo na vodi, uspješno se uključuje u pripremu nastupajuće turističke sezone. U partnerskom odnosu sa relevantnim državnim subjektima, Crveni krst radi na stvaranju preduslova da uređena kupališta u Crnoj Gori (plaže i bazeni) budu bezbjedni.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.