Претрага
Close this search box.
Poboljšanje pristupa dječijim i socijalnim pravima i uslugama raseljenih i domicilnih Roma

Projekat

“Poboljšanje pristupa dječijim i socijalnim pravima i uslugama raseljenih i domicilnih Roma u Bijelom Polju, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, Cetinju, Tivtu i Baru”

Donator: UNICEF

Period implementacije: 15. septembar 2016-15. mart 2017. 

 Crveni krst Crne Gore je, od sredine septembra, započeo implementaciju druge faze projekta “Poboljšanje pristupa dječijim i socijalnim pravima i uslugama raseljenih i domicilnih Roma u Bijelom Polju, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, Cetinju, Tivtu i Baru”, za koji je sredstva obezbijedio UNICEF.

Projekat ima za cilj informisanje i poboljšanje pristupa domicilnim i raseljenim pripadnicima RE populacije da ostvare svoja prava iz oblasti dječije i socijalne zaštite, u skladu sa Zakonom o dječijoj i socijalnoj zaštiti. Plan opštinskih organizacija Crvenog krsta je da obuhvate preko 2,000 korisnika koje će informisati, edukovati i upućivati ih na nadležne institucije i organe koji će im pomoći u ostvarivanju njihovih prava.

Ciljevi projekta su: podignuta svijest Roma o pravima i servisima iz oblasti dječije i socijalne zaštite, poboljšan pristup dostupnim servisima, RE osnažene osobe koje traže, razumiju i ostvaruju svoja prava, kao i poboljašana saradnja sa institucijama nadležnim za rješavanje problema RE porodica i njihovo zastupanje.

Ciljevi projekta će se, u narednom periodu, postići kroz aktivnosti targetiranja svih Roma u 7 opština koji ne ostvaruju socijalna prava i usluge, edukovanjem prepoznatih korisnika posredstvom informativnih radionica, individualnim pristupom i obilaskom RE domaćinstava, podjelom informativnih brošura, ali i putem sprovođenja završnog upitnika kako bi se izmjerila učinkovitost projekta.

Tokom prve faze projekta, koja je sprovedena u Beranama, Pljevljima, Nikšiću i Bijelom Polju u periodu novembar 2014 – maj 2015. godine, opštinske organizacije Crvenog krsta su obišle preko 1,300 lica, a među njima je registrovano i nekoliko porodica koje ne ostvaruju prava na dječiju i socijalnu zaštitu, a po Zakonu o dječijoj i socijalnoj zaštiti im to pripada.