Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Otvoreni centri za njegu u zajednici u Baru i Bijelom Polju

Crveni krst Crne Gore otvorio je centre za njegu u zajednici u Baru i Bijelom Polju, koji su namijenjeni starijim građanima i neformalnim njegovateljima.

Centri za njegu u zajednici svojim korisnicima nude sljedeće usluge: savjetovanje iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, pomoć u kući, preventivne kućne posjete, podršku volontera, inovativni program usporavanja demencije, kao i podršku za neformalne njegovatelje.

„Izuzetno sam srećna što smo pokrenuli jedan novi format usluga za starija lica. Neke od usluga koje će se pružati u okviru Centra za njegu u zajednici su preventivne posjete socijalnog radnika i medicinske sestre za starije u ruralnim područjima, inovativni program usporavanja demencije, savjetovanje u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, podrška neformalnim njegovateljima te pomoć u kući. Zainteresovani građani će usluge moći da zatraže putem telefona, e-maila ili dolaskom u prostorije centra. Centar je otvoren radnim danima od 7 do 15 sati“- saopštila je Zorica Crnčević, sekretarka Opštinske organizacije Crvenog krsta Bar.

Centar u Bijelom Polju, čiji je domaćin opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje, svečano je otvorio sekretar ove organizacije Zoran Rudić, koji je istakao: „Centar za njegu u zajednici predstavlja inovativan i jedinstven pristup pružanja podrške starijima i njihovim neformalnim njegovateljima koji se zasniva na integrisanim uslugama socijalne i zdravstvene zaštite. Istovremeno centar je spona između korisnika i institucija odgovornih za ostvarivanje prava iz navedenih oblasti zaštite. Cilj usluga koje Centar pruža je da se omogući da stariji što duže borave u svom prirodnom okruženju uz očuvan kvalitet života i dostojanstvo.“

 „Stariji su po svojoj prirodi jedna od najranjivijih grupa u društvu, naročito nakon pojave pandemije izazvane virusom Covid-19. Neki od najvećih problema sa kojima se suočavaju su usamljenost, loše zdravstveno stanje i siromaštvo. Centar za njegu u zajednici ima za cilj da odgovori upravo na ovakve potrebe starijih sugrađana“, istakla je generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak, koja je i otvorila centre.

Državna sekretarka za javno zdravlje Ministarstva zdravlja, Anka Vukićević istakla je da „ kroz multisektorsku saradnju Centri za njegu u zajednici u kojima će biti angažovani socijalni radnici, medicinske sestre, gerontodomaćice, omogućiće da korisnici ostanu u svojim domovima, sebi poznatom okruženju ali i da dio dana provode u Centru. Svakako Ministarstvo zdravlja će i u budućnosti rado biti učesnik, partner ovakvih projekata. “

Inovativni program usporavanja demencije koji se sprovodi u centru odnosi se na pružanje podrške starijim osobama kod kojih postoje kognitivne poteškoće i demencija. Program se sastoji od aplikacije na tablet uređaju čijim korišćenjem se usporava dalje kognitivno propadanje. Aplikacija se sastoji od niza zadataka kao što su: odgovaranje na postavljena pitanja, puzzle, popunjavanje slika djelovima koji nedostaju, ponavljanje stihova pjesme i sl. Aplikacija se po prvi put koristi u Crnoj Gori i uopšte na Balkanu a  našem govornom području će je prilagoditi agencija Digitaal life GmbH iz Austrije.

Sredstva za rad centara za njegu u zajednici u Baru i Bijelom Polju, tokom sljedeće dvije godine obezbijeđena su uz podršku Evropske unije i Austrijske agencije za razvoj, u okviru EU regionalnog projekta „Inovativne usluge podrške za starije u zajednici“, koji Crveni krst Crne Gore implementira u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja i Austrijskim Crvenim krstom.