Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Otvorena izložba “SAD i Crna Gora: Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922”

Crveni krst Crne Gore organizovao je izložbu fotografija pod nazivom „SAD i Crna Gora: Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922“ u Centru savremene umjetnosti – Izložbeni prostor Perjanički dom u Podgorici. Pomenuta izložba predstavlja segment projekta “Dugovječno prijateljstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore – Američki Crveni krst u Crnoj Gori poslije Prvog svjetskog rata”, uz podršku Američke ambasade u Podgorici.

Izložba daje fokus fotografijama Američkog Crvenog krsta na kojima je dokumentovano pružanje američke pomoći Crnoj Gori neposredno nakon Prvog svjetskog rata. Djelovanje Američkog Crvenog krsta je bilo veoma značajno u Crnoj Gori u periodu od 1919 do 1922. godine. Pored humanitarne pomoći stanovništvu, Američki Crveni krst je otvorio bolnicu u Podgorici i dva sirotišta sa školama u Podgorici i Danilovgradu, ambulante, kantine, zubnu kliniku i uputio svoje ljekare i hirurge. Ova obimna aktivnost fotografski je bilježena i, zahvaljujući tome, danas imamo priliku da napravimo uvid u, prvenstveno, socijalne prilike tog perioda kroz izložbu koja o tome svjedoči.

Svečano otvorivši izložbu, predsjednica Crvenog krsta Crne Gore, Gordana Mijović, je naglasila: „Prijateljstvo Crvenog krsta Crne Gore i Američkog Crvenog krsta je tradicionalno i nastavljeno do današnjih dana, kada imamo intenzivnu saradnju i podršku u brojnim programima i projektima koje Crveni krst Crne Gore sprovodi u humanitarnoj oblasti. Ovakvi vidovi solidarnosti još više nas obavezuju da i dalje ostanemo organizacija koja je prepoznata po činjenici da je, tokom svog skoro vijek ipo dugog trajanja, uspjela da dosljedno sprovodi ideje i principe na kojima počiva, da se odupre svakoj vrsti politizacije u svom djelovanju i da brine isključivo o ljudskim potrebama i pravu na njihovu zaštitu.“

Otpravnica poslova Američke ambasade u Podgorici, Judy Kuo, kazala je da nas ovaj projekat, koji donosi priču o istorijskoj saradnji Sjedinjenih Država i Crne Gore, podsjeća da je savezništvo koje danas imamo izgrađeno na vezama i prijateljstvu naših predaka. „Danas, Crnu Goru s ponosom smatramo NATO saveznikom. Sjedinjene Države će nastaviti i dalje da podržavaju Crnu Goru u izgradnji demokratskih institucija, jačanju vladavine prava i stvaranju novih ekonomskih prilika u korist obje naše države,“ naglasila je Kuo.

Ova izložba dokaz je da Crveni krst nikada nije iznevjerio svoju humanitarnu misiju, naglasila je dr Slađana Vujačić, zamjenica gradonačelnika Podgorice. „Ona je, istovremeno, dokaz da je i narod Crne Gore prihvatio ideju Crvenog krsta i do danas joj služi, njeguje je, čuva i poštuje. Činjenica da su plemenite ideje Crvenog krsta tako brzo našle pogodno tlo u našoj zemlji ne začuđuje kada se ima u vidu da se radi o narodu kojem su sloboda i poštovanje slabijeg od sebe bili osnovni postulati življenja. Zato je ovo prilika i da se zahvalimo narodima naših država, jer bez velikog naroda ne bi bilo ni velikih ideja ni uspjelih organizacija“, dodala je Vujačić.

Izložba „SAD i Crna Gora: Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922“ propraćena je monografijom i predavanjima eksperata koji su radili na projektu, dr Nebojše Čagorovića i dr Slavka Burzanovića. Pored Podgorice, gdje će izložba biti otvorena do 30. septembra, planirano je da se izložbe organizuju i u Nikšiću (od 3. do 5. oktobra), Kotoru (od 8. do 10. oktobra) i na Cetinju (od 15. do 18. oktobra).