Претрага
Close this search box.
Otvoren žiro račun i donatorski broj za pomoć ugroženima u Bosni i Hercegovini i Srbiji

Crveni krst Crne Gore je, na osnovu informacija o poplavama koje su zadesile ovih dana Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, aktivirao svoj sistem za pružanje pomoći.

Uspostavljana je direktna komunikacija sa predstavnicima nacionalnih društava Crvenog krsta u ove dvije države kako bismo se upoznali sa njihovim potrebama i našim mogućnostima da im pomognemo u odgovoru na iste. Iz Crvenog krsta Srbije smo dobili informaciju da trenutno raspolažu sa dovoljnim resursima za interventno djelovanje, dok je iz Bosne iz Hercegovine upućen apel za dostavljanjem materijalne pomoći. U odnosu na njihove prioritetne potrebe, Crveni krst Crne Gore će Crvenom krstu Bosne i Hercegovine uputiti pomoć u kanisterima za vodu, čizmama i konzerviranoj hrani.

Kako će biti potrebna finansijska sredstva za dugoročno saniranje posljedica poplava u ove dvije države i kako bismo i građanima Crne Gore stvorili mogućnost da daju svoj doprinos u prikupljanju pomoći za stanovnike ugrožene od poplava u Bosni i Hercegovini i Srbiji, otvoren je žiro račun na koji svi zainteresovani mogu vršiti uplate. Broj žiro računa je: 520-2923-36, kod Hipotekarne banke.

U saradnji sa mobilnim operaterima u Crnoj Gori je otvorena donatorska linija 14543 za pomoć građanima Srbije i Bosne i Hercegovine. Cijena SMS-a ka ovom broju je 1 euro (sa uključenim PDV-om).

Sva prikupljena sredstva će biti proslijeđena Crvenom krstu Bosne i Hercegovine i Crvenom krstu Srbije.

Crveni krst Crne Gore će i dalje, u komunikaciji sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Srbije, pratiti situaciju na terenu i djelovati u skladu sa svojim mandatom i mogućnostima.