Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Otvoren žiro račun za pomoć Nepalu

Crveni krst Crne Gore je danas otvorio žiro račun, putem kojeg svi zainteresovani u Crnoj Gori mogu donirati sredstva za pomoć stanovnicima Nepala, koji su prije par dana pogođeni katastrofalnim zemljotresom. Broj računa je 520-5185-40, kod Hipotekarne banke, a svrha uplate “pomoć Nepalu”.


Crveni krst Crne Gore je opredijelio iznos od 2 000 eura kao hitnu pomoć postradalom stanovništvu Nepala. Sredstva će biti koordinirana od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca (MFCK) i upotrijebljena za saniranje posljedica ove katastrofe. Prema posljednjim procjenama sa terena, neophodna je pomoć u hrani, lijekovima, vodi za piće, hitnom smještaju.

MFCK je objavila  Apel za prikupljanje pomoći  u iznosu od 33,4 miliona švajcarskih franaka (CHF), u nadi da će se svi članovi Međunarodnog pokreta odazvati. Sredstva će biti iskorišćena za nabavku hrane, vode i obezbjeđivanje smještaja za 75 000 ljudi. Veliki broj nacionalnih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se, uz pomoć svojih vlada, već odazvao i opredijelio značajnu pomoć.

Pored objavljivanja apela, Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je aktivirala svoj globalni mehanizam za pružanje odgovora, uključujući i inicijalnih 500 000 CHF iz fonda za hitno djelovanje. Takođe, u toku je slanje specijalističkih timova iz raznih zemalja, koji će biti podrška Crvenom krstu Nepala.  Zbog ograničenih zaliha u zemlji, aktivirani su logistički sistemi u susjednim zemljama, koji su spremni da mobilišu materijal za pomoć. Zbog velikih oštećenja u Nepalu, veliki izazov predstavlja dopremanje pomoći, ali se istražuju sve opcije ulaska u zemlju.