Otvoren žiro račun za pomoć Nepalu

Crveni krst Crne Gore je danas otvorio žiro račun, putem kojeg svi zainteresovani u Crnoj Gori mogu donirati sredstva za pomoć stanovnicima Nepala, koji su prije par dana pogođeni katastrofalnim zemljotresom. Broj računa je 520-5185-40, kod Hipotekarne banke, a svrha uplate “pomoć Nepalu”.


Crveni krst Crne Gore je opredijelio iznos od 2 000 eura kao hitnu pomoć postradalom stanovništvu Nepala. Sredstva će biti koordinirana od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca (MFCK) i upotrijebljena za saniranje posljedica ove katastrofe. Prema posljednjim procjenama sa terena, neophodna je pomoć u hrani, lijekovima, vodi za piće, hitnom smještaju.

MFCK je objavila  Apel za prikupljanje pomoći  u iznosu od 33,4 miliona švajcarskih franaka (CHF), u nadi da će se svi članovi Međunarodnog pokreta odazvati. Sredstva će biti iskorišćena za nabavku hrane, vode i obezbjeđivanje smještaja za 75 000 ljudi. Veliki broj nacionalnih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se, uz pomoć svojih vlada, već odazvao i opredijelio značajnu pomoć.

Pored objavljivanja apela, Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je aktivirala svoj globalni mehanizam za pružanje odgovora, uključujući i inicijalnih 500 000 CHF iz fonda za hitno djelovanje. Takođe, u toku je slanje specijalističkih timova iz raznih zemalja, koji će biti podrška Crvenom krstu Nepala.  Zbog ograničenih zaliha u zemlji, aktivirani su logistički sistemi u susjednim zemljama, koji su spremni da mobilišu materijal za pomoć. Zbog velikih oštećenja u Nepalu, veliki izazov predstavlja dopremanje pomoći, ali se istražuju sve opcije ulaska u zemlju.