Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Otvoren humanitarni broj za pomoć migrantima

Akciji prikupljanja pomoći za migrante u Jugoistočnoj Evropi, koju je pokrenuo Crveni krst Crne Gore, su se pridružili i svi mobilni operateri u Crnoj Gori (Telenor, Telekom i M-tel), otvaranjem humanitarnog broja. Slanjem poruke na broj 14543, u okviru sve tri mreže, se ostvaruje donacija, a cijena poruke je 1 euro (sa PDV-om).

Podsjećamo sve zainteresovane da je Crveni krst Crne Gore otvorio i  žiro račune za pomoć migrantima, i to: 520-2923-36, kod Hipotekarne banke i 510-92015-57, kod Crnogorske komercijalne banke. Otvoreni su i devizni računi, tako da se sredstva mogu uplaćivati i iz inostranstva.

Nacionalna društva Crvenog krsta iz Grčke, Srbije, Makedonije i Mađarske su, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, raspisali apel za pomoć. Tako će sva pomoć prikupljena posredstvom Crvenog krsta Crne Gore biti proslijeđena Međunarodnoj federaciji, koja će ista dalje uputiti ugroženim zemljama, u skladu sa visinom njihovog apela za pomoć i situacijom na terenu.

Crveni krst Crne Gore se pridružio i globalnoj kampanji koju je juče pokrenula Međunarodna federacija, pod nazivom „Zaštiti humanost – ne budi ravnodušan“, koja poziva na humanitarni pristup kako bi se rješavale ugroženosti migranata i pomoglo se njihovo jačanje. Migranti treba da imaju ista ljudska prava i zaštitu kao i svi ostali – život migranta ne vrijedi manje od života ostalih i njegova/njena prava moraju biti poštovana.

Ovim putem pozivamo sve subjekte u Crnoj Gori da se uključe u ovu humanitarnu akciju i da još jednom pokažemo da smo humano društvo, spremno da pomogne onima koji se nalaze u stanju potrebe.