Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Otvoren Društveni centar UNHCR-a i Crvenog krsta za lica koja traže međunarodnu zaštitu

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR i Crveni krst Crne Gore, otvorili su 3. aprila, Društveni centar za lica koja traže međunarodnu zaštitu. Društveni centar lociran je u Spužu, u blizini Centra za smještaj lica koja traže azil Ministarstva Unutrašnjih poslova, a otvoren je u okviru projekta „Pomoć za specifične ciljne grupe UNHCR-a“, čiji je cilj pružanje različitih vidova podrške tražiocima azila u Crnoj Gori i osobama sa priznatim statusom izbjeglice koje se nalaze u procesu integracije u Crnoj Gori.

Obracanje sefice UNHCR-a gdje Roberte Monteveki

 Šefica kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori, gđa Roberta Monteveki naglasila je da je Društveni centar mjesto okupljanja, razmjene i aktivnosti kako za lica koja traže međunarodnu zaštitu, tako i članove lokalne zajednice. „Pozivam međunarodne organizacije, državne institucije i nevladin sektor da iskoriste Društveni centar i sprovedu svoje aktivnosti od značaja za lica koja traže međunarodnu zaštitu. Pored redovnih aktivnosti, uključivanjem što većeg broja zainteresovanih strana u rad Društvenog centra značajno će se obogatiti usluge koje se pružaju ovim ljudima, kao i omogućiti sprovođenje rekreativnih aktivnosti, pružanje psiho-socijalne podrške i razmjenu sa lokalnom populacijom“, navela je gđa Monteveki.

Jelena Dubak Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore

 U Društvenom Centru će biti organizovane brojne edukativne radionice i ostale aktivnosti za djecu i odrasle koji se nalaze u sistemu azila u Crnoj Gori. Za veći broj njih biće zadužen Crveni krst Crne Gore, čija se generalna sekretarka, gđa Jelena Dubak, zahvalila na zalaganju svim partnerima uključenim u projekat. „Rad Crvenog krsta biće prvenstveno usmjeren na preventivne edukativne radionice, uključujući pružanje prve pomoći, borba protiv trgovine ljudima, prevencija HIV/AIDS-a, upostavaljanje porodičnih veza, itd. Posebno me raduje što se Društveni centar otvara na teritoriji Danilovgrada – opštine koja je uvijek bila dobar domaćin onima kojima je potrebna pomoć i u kojoj žive ljudi koji su se mnogo puta pokazali kao brižne komšije“.

Otvaranje Centra 1

 Društveni centar će biti i mjesto u kome će se zajedno okupljati i družiti predstavnici lokalne zajednice i tražioci azila i izbjeglice, koji usljed različitih životnih događaja žive jedni pored drugih u Crnoj Gori. Tako će Društveni centar dovesti do zbližavanja zajednica i biti mjesto za razmjenu, učenje, rekreacione i sportske aktivnosti, podršku i drugo. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez podrške Opštine, mjesne zajednice i lokalnog stanovništva.

Glavni administrator u Opštini Danilovgrad Dejan Vuković je u ime Opštine Danilovgrad iskazao zadovoljstvo što je Društveni centar otvoren baš u Danilovgradu. „Opština Danilovgrad će uvijek biti dobar partner za razvijanje ovakvih i sličnih inicijativa, koje su usmjerene na pružanje podrške onima koji se nalaze u stanju potrebe, i kojima je cilj zbližavanje zajednica, a siguran sam da će naši novi sugrađani učiniti našu zajednicu kvalitetnijom“, naveo je Vuković.

Otvaranje Centra 2

Otvaranju Društvenog centra prisustvovali su predstavnici ministarstava, organizacija i institucija koje u svom redovnom radu pružaju podršku ljudima koji se nalaze u sistemu azila u Crnoj Gori, kao i sami korisnici Centra za tražioce azila i predstavnici lokalne zajednice. Gosti su nakon otvaranja obišli prostorije Društvenog centra.