Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Otvaranje izložbe “SAD i Crna Gora: Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922”

Crveni krst Crne Gore će u ponedjeljak, 24. septembra, u 19:30 sati, u Centru savremene umjetnosti – Izložbeni prostor Perjanički dom u Podgorici, otvoriti izložbu fotografija pod nazivom „SAD i Crna Gora: Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922“.

Izložba je dio projekta “Dugovječno prijateljstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore – Američki Crveni krst u Crnoj Gori poslije Prvog svjetskog rata”, koji je finansijski podržala Američka ambasada u Podgorici.

Izložbu će svečano otvoriti predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijović, otpravnica poslova Američke ambasade u Podgorici Judy Kuo i gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković.

Izložba sadrži fotografije Američkog Crvenog krsta, koje dokumentuju američku pomoć Crnoj Gori neposredno nakon Prvog svjetskog rata i biće propraćena monografijom i predavanjima na ovu temu. 

Nakon kratkih uvodnih govora, planirano je i predavanje eksperata koji su radili na projektu, dr Nebojše Čagorovića i dr Slavka Burzanovića, koji će govoriti o djelovanju Američkog Crvenog krsta, sa početkom u 20:00 sati.

Pored Podgorice, gdje će izložba biti otvorena do 30. septembra, planirano je da se izložbe organizuju i u Nikšiću (od 3. do 5. oktobra), Kotoru (od 8. do 10. oktobra) i na Cetinju (od 15. do 18. oktobra).