Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Opštinske organizacije Crvenog krsta obilježile Međunarodni dan starijih brojnim aktivnostima

Crveni krst Crne Gore je brojnim aktivnostima širom Crne Gore obilježio 1. oktobar, Međunarodni dan starijih, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na resurse starijih osoba, ali i probleme sa kojima se veliki dio njih svakodnevno suočava.

U Delti je, 1. oktobra, organizovana izložba fotografija starijih osoba, članova naših zajednica, koji sa sobom nose veliko znanje, iskustvo i mudrosti i vrijedan su resurs društva. Posjetioci su takođe bili u prilici da vidi fotografije starijih koji se suočavaju sa ozbiljnim poteškoćama koje značajno utiču na njihov kvalitet života, a od kojih se izdvajaju: siromaštvo, usamljenost, loše zdravstveno stanje i nedostatak brige. Pored fotografija, članovi Klubova za starije iz Bara i Budve izlagali su svoje ručne radove, a građani su kupovinom istih dali doprinos daljim aktivnostima Klubova.

 

Bar

 OOCK Bar je 1. oktobra organizovala prezentaciju aktivnosti programa na glavnom gradskom trgu. Volonteri su informisali građane kako oni mogu podržati rad Crvenog krsta u ovoj oblasti, dok je za sve starije bilo obezbijeđeno i besplatno mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Istog dana, u prostorijama OOCK, organizovan je i sastanak sa sekretarima mjesnih zajednica. Tema sastanka je bio položaj starijih osoba u zajednicama, kao i mogućnost saradnje kojom bi se obezbijedio kontinuitet usluga podrške, posebno za starije iz udaljenih područja.

Niksic

OOCK Berane je organizovala socijalno veče za starije osobe. Stariji su imali priliku da se druže za volonterima, kao i da dobiju simboličnu pomoć. OOCK Bijelo Polje, u saradnji sa lokalnom samoupravom je takođe uručivala humanitarnu pomoć za najugroženije starije osobe, dok su korisnici i volonteri iz Plava boravili u prirodi, družili se i istakli značaj fizičke aktivnosti kroz osmišljene vježbe. Članovi Kluba za starije iz Nikšića takmičili su se sa djecom i omladinom u raznim aktivnostima. Na početku su to bili šah, domine i pikado, a nakon toga snage su odmjerili i na sportskom terenu kroz košarku i vježbanje preciznosti.

Budva

Članice Kluba za starije iz Budve su, povodom 1. oktobra, prisustvovale promociji knjige u Petrovcu, a dan nakon toga obišle su znamenitosti Bara i uživale u šetnji i druženju. U prostorijama OOCK Budva, u periodu od 1. do 4. oktobra, organizovana je akcija besplatnog mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi za sve starije građane. 

Crveni krst Crne Gore je, 2. oktobra, za članove Kluba starijih iz Bara i Nikšića organizovao jednodnevni izlet do Skadra.  22 putnika, od kojih najmlađi ima 29, a najstariji 83 godine, zajedno imaju ukupno 1 394 godine i prešli su 314km, kako bi se upoznali sa kolegama iz Albanije i uživali u druženju i šetnji. Obišli su Dnevni centar za starije, Muzej fotografija, zajedno ručali i iskoristili slobodno vrijeme za razgledanje grada. Nakon 13 sati ispunjenih pjesmom, smijehom i pričom, svi putnici vratili su se kući sa već osmišljenim planovima za naredne aktivnosti.

Plav

Realizacija navedenih aktivnosti podržana je od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca kroz projekat “Zdravo starenje” i Italijanskog Crvenog krsta kroz projekat “Briga o starijima”.