Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

OOCK Pljevlja: Trka za srećnije djetinjstvo

Na gradskog stadionu u Pljevljima 26. septembra organizovana je „Trka za srećno djetinjstvo“ na kojoj je učestvovalo preko 400 učenika iz deset osnovnih škola i dva dječija vrtića. Moto ove humanitarne i sportsko – rekreativne manifestacije, koja je organizuje šesti put, bio je: „Zajednički nam je cilj – dođite na start“. Ovu jedinstvenu manifestaciju u Crnoj Gori organizuje Opštinska organizacija Crvenog krsta Pljevlja u saradnji sa Opštinom.

 

 

Cilj akcije je bio animiranje učenika osnovnih škola da učešćem u trci i kupovinom startnih brojeva sakupe novac za pomoć socijalno najugroženijoj djeci bez roditeljskog staranja. Novac se može usmjeriti i zdravstevenim, socijalnim, prosvjetnim ustanovama, sportskim klubovima i pojedincima kojima je pomoć potrebna.

 

Učesnici trke, koji su bili u mogućnosti, su dali za startne brojeve po euro, a za prikupljeni novac su kupljene  namirnice ili sportski rekviziti za škole. Učestvovali su učenici gradskih osnovnih škola: “Ristan Pavlović”, “Salko Aljković”, “Boško Biha” i seoskih škola iz Odžaka, Kosanice, Graca, Šula, Srdanova Groba, Boljanića i Kruševa. Po tri najuspješnija takmičara u svakoj trci dobila su diplome i medalje, a za sve učesnike Crveni krst je obezbijedio majice.
Najbrži među takmičarima iz dječijeg vrtića bili su Amila Drnda i Božo Tošić. Među učenicima prvog razreda prvo mjesto su usvojili Tijana Todorić i Slobodan Anđelić. U drugom razredu su bili najbrži Jelena Tošić i Vladimir Milikić, a u trećem Teodora Damjanović i Lazar Mršović. Ana Tanjević, učenica četvrtog razreda daleko iza sebe je ostavila svoje drugarice, dok je među učenicima petog razreda pobjedio Milija Terzić i Anica Gačević .U šestom razredu su najbrži Ivana Džaković i Nikola Starovlah. Među učenicama sedmog, osmog i devetog razreda najbrže su Bojana Ćuzović, Ana Babić i Snežana Purić. A, prvo mjesto među učenicima sedmog, osmog i devetog razreda osvojili su Miloš Jelovac, Dušan Kečina i Veselin Đuričević.
Ova trka je imala veliki značaj, a njen cilj je bio popularizacija mladih u Crvenom krstu i podsticanje volonterizma. Sponzori su bili Opština Pljevlja, Crveni krst Crne Gore i neka pljevaljska preduzeća. Promoter trke bio je jedini olimpijac iz Pljevalja na Olimpijadi u Sidneju, atletičar Slaviša Vraneš. Ukupno je održano 18 trka u kategorijama djevojčica i dječaka na stazama dužine od 30 do 600 metara. Na tribinama gradskog stadiona po sunčanom vremenu bilo je preko hiljadu učenika i njihovih roditelja koji su znatiželjno posmatrali ovu trku.