Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

OOCK Bar i tokom marta bila aktivna u pružanju pomoći starim licima

Korisnicima  projekta “Briga o stgarima“ u toku mjeseca pružene su sljedeće usluge: razgovor, nabavka namirnica, nabavka lijekova, pomoć u kući, administrativne usluge (plaćanje računa).

Postoji pojačana potreba za osnovnim životnim namirnicama, a hrana je podjeljena za 10 korisnika projekta. Volonteri su obavili  147  posjeta. U toku mjeseca  bila je 1 radio emisija, posvećena  ovom projektu.

 

Servis „Socijalna zaštita starih lica na selu“ obezbjedjuje Crveni krst u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Udruženjem penzionera u okviru projekta „Reforma sistema socijalne i dječije zaštite – unaprjeđenje socijalne inkluzije IPA 2010“, koji sprovodi kancelarija UNDP u Crnoj Gori, zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Ministarstvom prosvjete i UNICEF-om. Ovaj projekat finansira delegacija Evropske unije u Crnoj Gori. Cilj ovog projekta jeste vidljivost starih lica i jačanje socijalnih kontakata, podizanje nivoa zaštite starih lica, isključivanje diskriminacije, uspostavljanje jednakih prava i davanje nivoa zaštite starim licima, bez obzira na udaljenost,socijalna inkluzija starih lica, jačanje uloga mjesnih zajednica i jačanje društvene odgovornosti u odnosu na stara lica, podizanje nivoa svijesti i jačanje senzibiliteta u lokalnoj zajednici,razvijanje volonterizma i jačanje međugeneraciske solidarnosti. U projekat je uključeno 85 starih lica sa teritorije tri mjesne zajednice: Ostros,Mrkojevići i Crmnica, koje su udaljene od užeg gradskog jezgra od 20 do 50 km. U radu sa starim licima, pored predstavnika Crvenog krsta, Centra za socijalni rad, Udruženja penzionera i mjesnih zajednica, uključeno je i 20 obučenih mladih volontera.