Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Okrugli sto na temu prevencije prosjačenja

Crveni krst Crne Gore, u okviru projekta „Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i drugih ranjivih grupa“, koji je finansijski podržala Delegacija Evropske komisije, u petak 25. maja, organizuje okrugli sto na temu prevencije prosjačenja.

Ovaj događaj će biti održan u press-sali hotela Centreville (Capital Plaza) u 11 sati sa ciljem okupljanja relevantnih institucija i organizacija koje se bave suzbijanjem pomenute problematike. Prosjačenje je jedno od trenutno gorućih problema na ulicama naše zemlje, a naročito je zastupljeno među djecom i mladima romske i egipćanske populacije. Osim ekonomske, ovakva pojava ubuduće može dovesti i do drugih oblika dječije eksploatacije, čemu se u narednom periodu zajedničkim snagama mora stati na put.

U okviru pomenutog projekta, partnerske organizacije Help i Cedem, u saradnji sa Crvenim krstom, pomogle su  kreiranje dokumentarnog filma za prevenciju prosjačenja, a urađeno je i istraživanje na ovu temu, kako bi se utvrdili uzroci ove pojave. Kao nastavak pomenutih aktivnosti, Crveni krst Crne Gore organizuje okrugli sto, kako bi se predstavili svi dosadašnji rezultati institucija i organizacija, istakli problemi i uzroci, ali i pronašle preporuke i rješenja za suzbijanje prosjačenja.