Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Održano 47. Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Crne Gore u pružanju prve pomoći

Najbolji Podgoričani i Budvani

Crveni krst Crne Gore je organizovao 47. Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Crne Gore u pružanju prve pomoći, koje je održano 7. septembra 2019. godine, u Podgorici.

DSC 0957

Ovogodišnjim takmičenjem na simboličan način obilježeno je i 50 godina od organizovanja prvog takmičenja u pružanju prve pomoći u Crnoj Gori, koje je 1969. godine bilo održano, takođe, u Podgorici.

Na takmičenju su učestvovale ekipe podmlatka i omladine, koje su osvojile prva mjesta na svojim opštinskim takmičenjima, iz 11 opština, i to: Andrijevice, Bara, Berana, Budve, Danilovgrada, Herceg Novog, Kolašina, Mojkovca, Nikšića, Pljevalja i Podgorice, kao i ekipe iz Subotice i Starog grada, kao gosti takmičenja. Pored takmičara, ovaj važan događaj okupio je i sudije, markirante, šminkere i ostale, koji su omogućili da se on realizuje što kvalitetnije. Tako smo na jednom mjestu okupili ukupno preko 250 učesnika.

IMG 3096

Ispred Crvenog krsta Crne Gore, prisutnima se obratila i takmičenje otvorila Jelena Dubak, generalna sekretarka organizacije. Ona je takmičarima poručila da cilj takmičenja nije da dobijemo pobjednika i da za učesnike to ne treba da bude važno, već da današnje okupljanje treba da shvate kao smotru znanja. „Bez obzira na rezultate današnjeg takmičenja,  vaša humana misija ne završava ovdje. Ona ovdje tek počinje. Uvjereni smo da ćete, nakon povratka u vaše opštinske organizacije, svoja znanja uspješno  prenositi drugima. Samo na taj način možemo širiti mrežu onih koji znaju osnove prve pomoći“ – istakla je gospođa Dubak.

DSC 1028

Učesnike je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Podgorice, dr Slađana Vujačić, koja je iskazala zadovoljstvo što je na jednom mjestu toliko mladih ljudi koji mogu biti akteri u spašavanju ljudskih života. Ona je poručila takmičarima i sljedeće: „Važno je da utičete na druge da i oni steknu osnovna znanja u pružanju prve pomoći“. Gospođa Vujačić je zahvalila Crvenom krstu na svemu što radi u oblasti prve pomoći, uz sve druge aktivnosti koje uspješno sprovodi.

70008473 2349343378610629 3801118208115605504 n

„Vi širite duh humanosti koji proklamuje Crveni krst Crne Gore. I sam sam bio na ovakvim takmičenjima i volonter Crvenog krsta, pa znam kako je važna ta humana misija“ – to je prisutnima u svom obraćanju poručio generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja dr Miro Knežević. Ministarstvo zdravlja i Crveni krst Crne Gore sarađuju na ostvarenju ciljeva u brojnim zdravstvenim programima, pa je što veći broj obučenih za pružanje prve pomoći zajednički zadatak.

70851305 2349342418610725 441322818970320896 n

Takmičari su svoja znanja i vještine pokazali na radnim i zabavnim poligonima, koji prikazuju realne životne situacije u kojima je poznavanje prve pomoći dragocjeno: saobraćajne nesreće, masovne nesreće, sportski događaji… 

Za tri prvoplasirane ekipe u obje kategorije su obezbijeđene nagrade u vidu pehara, medalja i priznanja, kao i pokloni, dok su sve ekipe dobile zahvalnice.

IMG 3128

Najbolje rezultate na 47. Državnom takmičenju ostvarile su ekipe prve pomoći:

u kategoriji podmlatka:

1. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Budva;

2. mjesto: Ekipa prve pomoći OŠ „Milan Vukotić“ – Golubovci;

3. mjesto: Ekipa prve pomoći OŠ „Vuk Karadžić“ – Berane.

u kategoriji omladine:

1. mjesto: Ekipa prve pomoći Srednje stručne medicinske škole – Podgorica;

2. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad;

3. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić.

Državno takmičenje u pružanju prve pomoći je od velikog značaja, jer predstavlja završnicu višemjesečnih napora naših volontera, ljekara i nastavnika, širom Crne Gore, da obuče što veći broj djece i omladinaca u pružanju prve pomoći. On je i smotra znanja i osposobljenosti u pružanju prve pomoći u redovnim i vanrednim situacijama onima kojima je to potrebno, kao i promocija posjedovanja vještina pružanja prve pomoći, koje često spašavaju živote.