Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Održano 45. Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Crne Gore u pružanju prve pomoći

Najbolji Danilovgrađani i Tivćani

Crveni krst Crne Gore je organizovao 45. Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Crne Gore u pružanju prve pomoći, koje je održano 9. i 10. juna 2017. godine, u Domu solidarnosti, u Sutomoru.

Na takmičenju je učestvovalo 13 opštinskih organizacija Crvenog krsta Crne Gore, i to: Bar, Berane, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Plav, Pljevlja, Podgorica i Tivat, sa ukupno 11 ekipa podmlatka i 12 omladine. Pored takmičara, ovaj važan događaj okupio je i sudije, markirante, šminkere i ostale, koji su omogućili da se ono realizuje što kvalitetnije, tako da je na ovoj smotri znanja i osposobljenosti za pružanje prve pomoći učestvovalo oko 300 učesnika.

Ispred Crvenog krsta Crne Gore, prisutnima se obratila i takmičenje otvorila Gordana Mijović, predsjednica organizacije, koja je naglasila važnost poznavanja osnova prve pomoć, koje nekad i život spasava. Otvaranju takmičenja su prisustvovali i predstavnici institucija sa kojima Crveni krst Crne Gore sarađuje u okviru programa Prva pomoć, ali i u drugim relevantnim oblastima.

Otvaranje pp takmicenja 2017

Takmičari su svoja znanja i vještine pokazali na radnim i zabavnim poligonima, koji prikazuju realne životne situacije u kojima je poznavanje prve pomoći dragocjeno: saobraćajne nesreće, masovne nesreće, nezgode na plaži, sportske povrede…

Za tri prvoplasirane ekipe u obje kategorije su obezbijeđene nagrade u vidu pehara, medalja i priznanja, dok su sve ekipe dobile zahvalnice. 

Takmičenje je zatvorila generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak. Ona je navela da je za Crveni krst najvažnije da se kontinuirano povećava broj onih koji znaju osnove prve pomoći i da svi učesnici ujedno i pobjednici.

Podmladak pp 2017

Najbolje rezultate na 45. Državnom takmičenju ostvarile su ekipe prve pomoći:

• u kategoriji podmlatka:

1. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad;

2. mjesto: Ekipa prve pomoći Osnovne škole „Milan Vukotić“ – Golubovci;

3. mjesto: Ekipa prve pomoći Osnovne škole „Dušan Bojović“ – Nikšić.

• u kategoriji omladine:

1. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat;

2. mjesto: Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad;

3. mjesto: Ekipa prve pomoći Stručna medicinska škola – Podgorica.

Omladina pp 2017

Proglašene su i najbolje ekipe u spremnosti i snalažljivosti iskazanim na zabavnim poligonima. Nagradu su dobili i markiranti koji su najuvjerljivije prikazali povredu/stanje.

Ovaj oblik rada Crvenog krsta je veoma važan, posebno sa aspekta pripremljenosti stanovništva za djelovanje u prirodnim  nesrećama i drugim vanrednim stanjima, a takođe i za pružanje prve pomoći i samopomoći u saobraćajnim i drugim vrstama nezgoda.