Претрага
Close this search box.
Održana sjednica Upravnog odbora Skupštine Crvenog krsta Crne Gore

Upravni odbor Skupštine Crvenog krsta Crne Gore, svoju IV sjednicu, održanu 16. novembra 2011. godine, posvetio je, prvenstveno,  uređivanju, odnosno doradi normativnih akata od značaja za rad i djelovanje organizacije i drugim  aktuelnim pitanjima.

 

U skladu sa preporukama Zajedničke statutarne komisije MFCK/MKCK za statute  nacionalnih društava Pokreta, utvrđen je Nacrt izmjena i dopuna Statuta Crvenog krsta Crne Gore i o dokumentu otvorena jednomjesečna javna rasprava na terenu. Na ovoj sjednici Upravni odbor je, na prijedlog Koordinacionog odbora za DDK Skupštine Crvenog krsta Crne Gore, usvojio kriterijume po kojima će se, od naredne godine, vršiti dodjela priznanja Ministarstva zdravlja Crne Gore za doprinos u oblasti ostvarivanja dobrovoljnog davalaštva krvi, a shodno obavezama predviđenim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti usvojena su Pravila po kojima se u Crvenom krstu Crne Gore vrši obrada i zaštita podataka o ličnosti, za kategorije volontera, zaposlenih i korisnika određenih humanitarnih programa.

 

Uređen je Plan obuke za članove upravnih odbora Crvenog krsta, čija je realizacija predviđena trogodišnjim razvojnim planom intenzivirane izgradnje kapaciteta nacionalnih društava – ICB Plan, sa ciljem da se članovi upravnih odbora iz svih organizacija Crvenog krsta Crne Gore potpunije upoznaju sa ukupnom misijom Crvenom krsta i mandatom koji oni, kao članovi upravljačke strukture, imaju u njenom ostvarivanju. Obuke će se organizovati tokom decembra o.g, a u njihovoj realizaciji učestvuje i predstavnik MFCK-a.

 

Po pozivu NVO ,,Zid“, Upravni odbor je za priznanje ,,volonter godine“ nominovao kandidata dr Olgu Baković, dugogodišnjeg istaknutog volontera Crvenog krsta.

 

Za pomoć stanovništvu Turske pogođenom zemljotresima, u okviru akcije koju je pokrenuo Crveni  krst, opredijeljena je pomoć od 2 000 €, kao simbolični izraz solidarnosti i prijateljske podrške, a istovremeno je odlučeno da se do sada prikupljena sredstva i donacije CKCG-a za pomoć Japanu usmjere na postradalo područje. Opredijeljena je pomoć za sanaciju ruiniranog krovnog pokrivača na Domu Crvenog krsta u Baru.

 

Upravni odbor je dao saglasnost za učešće predsjednika, generalnog sekretara i saradnika za međunarodnu saradnju Crvenog krsta Crne Gore na redovnim godišnjim skupovima Međunarodnog pokreta, koji se održavaju od 23 – 30. decembra u Ženevi – Generalna skupština, Savjet delegata i Međunarodna konferencija Pokreta.