Претрага
Close this search box.
Održana regionalna konferencija „Socijalna inkluzija i migracije“

Crveni krst Crne Gore je, u okviru trilateralnog projekta sa Crvenim krstom Italije i Crvenim krstom Sjeverne Makedonije, u periodu od 25. do 27. novembra u Domu solidarnosti u Sutomoru, organizovao regionalnu konferenciju „Socijalna inkluzija i migracije: izazovi i primjeri dobre prakse“. 

 Konferenciji su, pored predstavnika nacionalnih društava Crvenog krsta (iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Italije, Švajcarske, kao i Crne Gore), predstavnika iz kancelarije Crvenog krsta u Briselu, prisustvovali i predstavnici MUP-a Crne Gore, IOM-a, UNHCR-a, NVO Građanska alijansa,  kao i lica sa odobrenom međunarodnom zaštitom. 

IMG-e0fd11883b713df77b35e385c7d8b9d0-V

Tokom dva dana konferencije razmjenjivala su se iskustva i razmatrali prijedlozi kako najbolje prevazići izazove sa kojima se suočavaju sve države u regionu kada je u pitanju odgovor na humanitarne potrebe migranata, tražilaca azila i izbjeglica, ali i o socijalnoj inkluziji ovih lica. Sama konferencija je poslužila kao inicijalna platforma za kreiranje zajedničke regionalne inicijative za jačanje kapaciteta nacionalnih društava, ali i za osnaživanje saradnje sa nadležnim državnim insitucijama. Zaključci konferencije će u narednom periodu, posredstvom nacionalnih društava, biti dostavljeni svim relevantim partnerima u cilju pokretanja daljih koraka, a sve u namjeri da podržimo i sačuvamo humanost društva kada je u pitanju pomoć ljudima u stanju potrebe.