Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Održana radionica za strateško planiranje

U okviru projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih“, Crveni krst Crne Gore organizovao je radionicu na temu strateškog planiranja. Radionica je održana na Cetinju, u hotelu Grand, 18-19. jula 2016. godine. 

Radionici su prisustvovali članovi formirane mreže organizacija civilnog društva koje djeluju u oblasti brige o starijima, a to su predstavnici: Crvenog krsta Crne Gore, NVO Humanitarac, NVO Naše doba, Saveza udruženja penzionera Crne Gore, NVO Volonteri Crne Gore, kao i predstavnici relevantnih institucija: Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva zdravlja i Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu. Cilj radionice je bio da se kreira strateški plan mreže za naredne tri godine, odnosno definiše  misija, vizija, ciljevi, aktivnosti i struktura mreže. Na samom početku, svi učesnici su upoznati detaljnije sa aktivnostima projekta, kao i ciljevima radionice. Nakon toga je predstavljena situaciona analiza koja je obuhvatila analizu postojećih relevantnih dokumenata koji se tiču starije populacije, kako nacionalnih, tako i međunarodnih, kapacitete organizacija civilnog društva i nadležnih institucija i dala preporuke za rješavanje postojećih izazova sa kojima se suočavaju stariji u Crnoj Gori. Pored toga, članovi mreže su razmatrali i naredne aktivnosti za 2016. godinu, koje će biti bazirane na rezultatima situacione analize. Do kraja godine planirana je i realizacija istraživanja na temu potreba starijih osoba, kao i njihovog položaja u Crnoj Gori.

 BoS strat. rad jul 1

Organizovana radionica je jedna u nizu planiranih za početnu fazu projekta čiji je cilj formiranje mreže organizacija koje se bave pitanjem položaja starijih u Crnoj Gori, kao i jačanje kapaciteta članova mreže kako bi zajedno uticali na podizanje svijesti javnosti i proces donošenja odluka koje se tiču starijih i njihove socijalne inkluzije.

Projekat je finansiran iz fondova EU, uz podršku Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta. U naredne tri godine biće realizovan u 5 zemalja regiona i to: Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Crnoj Gori.