Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Održana radionica iz Javnog zastupanja

U prostorijama Crvenog krsta Crne Gore u Podgorici, održana je radionica iz Javnog zastupanja. Radionica je održana 16. decembra o.g. u sklopu projekta „Forum Jugoistočne Evrope o adaptaciji na klimatske promjene“ i imala je za cilj kako upoznavanje članova mreže „Klimatski odgovor“ sa osnovnim elementima Javnog zastupanja, tako i da bude osnova za izradu strategije zastupanja mreže.

 

 

Moderator radionice je bio Kerim Međedović iz Agencije za lokalnu demokratiju. Učešća u radu su uzeli i predstavnici NVO Ozon, Elektroprivrede Crne Gore, Instituta za javno zdravlje, NVO CAZAS, NVO Juventas, NVO Green home i NVO Evropski pokret.

 

Tokom rada učesnicima je prezentovano šta je to javno zastupanje i koji su njegovi gradivni elementi. Polazeći od bazičnih definicija nastojalo se sagledati šta je ono što čini suštinu zastupanja i kako ga razlikovati u odnosu na slične procese . Takođe je puna pažnja posvećena i izradi elemenata jedne strategije zastupanja, kroz definisanje potencijalnih problemskih područja, definisanja strateških i operativnih ciljeva, upoznavanje sa legislativnim procesom u Crnoj Gori, identifikovanjem nosilaca interesa i potencijalnih meta. U okviru ove problematike je  razmatrano i pitanje potencijalnih saveznika, kreiranja odgovarajućih „poruka“, a izvršena je i SWOT analiza Klimtaskog odgovora u cilju sagledavanja potencijala same mreže za realizaciju jedne strategije zastupanja.

 

Radionica_iz_Javnog_zastupanja_001 Radionica_iz_Javnog_zastupanja_005

 

Ideja radionice je bila da se kroz razmatranje gore navedenih elemenata jedne strategije zastupanja, prikupe iskustva organizacija civilnog društva, kako onih pozitivnih, tako i onih negativnih. Time bi se identifikovali oni pristupi koji su se u praksi pokazali kao najefikasniji, čime bi se omogućilo stvaranje jedne kvalitetne strategije. Dogovoreno je da predstavnik Crvenog krsta Crne Gore razvije radnu verziju strategije zastupanja baziranu na informacijama dobijenim od članica mreže. Radna verzija bi potom bila dostavljena na razmatranje članicama mreže, koje bi kroz komentare potom dale finalne inpute potrebne za izradu finalne verzije strategije. Finalna verzija bi potom bila usvojena na narednom sastanku mreže ili bi bila potvrđena putem pisane komunikacije.