Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Održana prva obuka za pružanje usluge pomoć u kući za starije – usluge gerontodomaćica

U periodu od 24. do 28. februara 2020. godine, u Domu solidarnosti Crvenog krsta, u Sutomoru, organizovana je obuka za pružanje usluge pomoć u kući za starije. Obuku je pohađalo 27 nezaposlenih žena iz: Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, Danilovgrada, Nikšića i Mojkovca.

Tokom prvog radnog dana učesnice su imale priliku da se najprije međusobno upoznaju i podijele dosadašnja iskustva u radu sa starijima. Predavači su imali i uvodno izlaganje o demografskim kretanjima, a jedna od značajnijih tema kojom su se bavili tokom prvog dana jeste pregled poslova koje podrazumijeva usluga pomoć u kući, koja su prava gerontodomaćica, a koje njihove obaveze i odgovornosti. 

IMG 8187

Drugi dan je, po mišljenju učesnica, bio najznačajniji jer su imale priliku da čuju iskustva iskusnih gerontodomaćica koje ovaj posao rade preko 15 godina. One su govorile o tome šta sve podrazumijevaju kućni poslovi i o čemu treba voditi računa prilikom obavljanja istih. 

Tokom trećeg dana prezentacije su bile usmjerene na preporuke za uspostavljanje toplog odosa, punog povjerenja, razumijevanja i prihvatanja između korisnika i gerontodomaćica. Četvrti dan bio je posvećen pružanju podrške starijim osobama prilikom održavanja lične higijene, ishrane, kretanja itd. 

IMG 8175

Tema prve pomoći provlačila se kroz veći dio prezentacija jer je grupa vrlo često diskutovala o zdravstvenim problemima korisnika i šta raditi u situacijama kada u njihovom prisustvu dođe do naglog pogoršanja zdravlja ili povređivanja. Tokom poslednjeg dana obuke, učesnice su savladale osnovne tehnike za pružanje prve pomoći u hitnim situacijama, a fokus je bio na povredama i stanjima koja su najčešća kod starijih osoba (srčani i moždani udar, astmatični napad, stanja bez svijesti i disanja, povrede poput krvarenja i preloma itd). Na samom kraju učesnice su slušale nešto više o zdravom starenju, o prevenciji bolesti, značaju zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, prevenciji socijalne izolacije i učenju tokom cijelog života.

IMG 8185

Obuka za pružanje usluge pomoć u kući realizovana je u okviru projekta “Pomoć u kući – profesija budućnosti” koji finansira Grad Beč i Austrijski Crveni krst. Ovo je prva, od četiri predviđene obuke, za nezaposlene žene, kojima se želi poboljšati mogućnost zaposlenja žena, ali i dati doprinos kvalitetu usluga za starije.