Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Održana obuka za spašavanje na uređenim ski stazama

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Crvenim krstom Bugarske, organizovao obuku za spasioce na uređenim ski stazama, koja je održana od 27. do 31. januara u Kolašinu (planinarski dom u katunu Vranjak).

 Na osnovu Zakona o Crvenom krstu, Crveni krst Crne Gore ima ulogu da organizuje spašavanje na uređenim ski stazama, sprovodi obuku spasilaca i provjeru njihove osposobljenosti. U tom smislu je i realizovana ova značajna aktivnost, kako bi se unaprijedili kapaciteti Crvenog krsta Crne Gore i obučio određeni broj spasilaca, koji bi mogli biti angažovani u ski centrima u Crnoj Gori.

Obuka spasavanje na ski stazama jan 2016

Obuku je, u saradnji sa predstavnicima Crvenog krsta Crne Gore, vršio stručni tim Crvenog krsta Bugarske, čiji predstavnici imaju iskustva u ovoj oblasti i koji su članovi IKAR-a (Međunarodna organizacija za alpsko spašavanje).

Kako bi polaznici, njih 10, stekli što kvalitetnija znanja i vještine, obuka se sastojala iz teorijskog i praktičnog dijela, iz oblasti spašavanja i prve pomoći. Glavni preduslov za pohađanje obuke je bio da kandidat dobro skija.